Jump to content

Kvinnliga ASL-spelare


Daniel
 Share

Känner du någon kvinnlig ASL-spelare?  

39 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Jaha... dags för min första fråga...

 

Nu när den nya diskrimineringslagen har trätt i kraft så kan det vara intressant och se hur det står till med jämställdheten bland kvinnor och män i ASL-världen :D

 

Jag har själv inte träffat en enda kvinnlig ASL-spelare under min korta ASL-(karriär).

 

Ha de!

 

// Daniel

Link to comment
Share on other sites

Har två kvinnor i min umgängeskrets som prövat på att spela och en av dem (kanske båda) fortsätter gärna.

 

Dom ligger på 4 respektive 1 slag spelade så vi får se när de spelar mer.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det var ju en tjej inne på Armageddon i höstas (tror jag) och spelade ASLSK.

 

Jag minns en historia på nätet någonstans (kanske ASLML) där en kille berättar "om sin ASL-tid på college med Candy och Barbie" eller vad de nu hette. Han berättar om partier, kampanjer och regeldiskussioner på ett pornografiskt, och väldigt roligt, sätt.

 

Det är väl så långt de flesta kommer på detta spår. Fantasier. Å andra sidan ska jag visst vara usel på att gå och fika eller shoppa med. Jag frågar faktiskt vad saker kostar INNAN hon betalat!

 

:)

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Hehe...

 

Roligt att höra att det trots allt finns tjejer som spelar.

Tråkigt att det inte är fler bara.

 

Vad är det som gör att det är majoriteten killar som spelar tror ni?

 

För mycket regler?

Krig?

 

Jag känner annars en hel del tjejer som gillar att spela spel och relativt avancerade sådana.

 

// Daniel

Link to comment
Share on other sites

Standard"problemet" är att tjejer inte är intresserade av andra världskriget, som ju ändå får ses som en form av förutsättning för att man ska tycka ASL är intressant.

 

Tjejer har, tror jag, inte samma tålamod som vi killar när det gäller spel. Hur många tjejer sitter och spelar TV-spel 8h i rad t ex? Inga problem för någon kille jag kännner, men min tjej skulle tappa intresset efter två timmar...

 

Killar gillar mer detaljer än tjejer. Av samma anledning är det oftare som killar bygger modeller, eller programmerar t ex. Vi har orken och tålamodet att pilla och trixa utan att ge upp.

 

Med detta inget sagt om vad som är bra och dåligt, men det är därför jag tror vi har färre kvinnliga spelare än manliga.

Link to comment
Share on other sites

Jag har också upplevt att många aktiviteter som killar är intresserade av för sig egen skull endast intresserar tjejer som en form av socialt umgänge. Det är kul att vara med, men egentligen är de inte intresserade av vad man gör eller hur bra det går, utan huvudsaken är att man gör något tillsammans. Lite halvljummet intresse, alltså, och kanske en förklaring till att tjejer inte är intresserade av alltför tålamodskrävande spel.

Link to comment
Share on other sites

Min erfarenhet säger följande...

 

1. Fler män än kvinnor är intresserade av andra världskriget.

2. De kvinnor som är intresserade av andra världskriget är det oftast i form av en mer idealistisk infallsvinkel där Hitler, Goebbels, Göring och Eva Braun står i fokus. Extremt få är intresserad av kriget i sig.

3. Fler män än kvinnor är intresserade av spel.

4. De kvinnor som är intresserade av spel är ofta intresserade av det sociala umgänget runtomkring än spelet i sig.

 

Andreas, jag inser i skrivandets stund att jag kommer fram till samma åsikt som du just redogjort. Förutom det där med tålamod. Ta syföreningar eller lapptäckesföreningar till exempel. Hur mycket tålamod krävs inte för att sy ett lapptäcke till exempel?

 

Min poäng:

Jag bryr mig inte om det finns kvinnliga ASL-spelare eller inte. Inte heller varför könsuppdelningen är som den är. Inte heller om det någon gång i framtiden kommer att finnas kvinnor i ASL-hobbyn eller inte. Framför allt ser inte någon som helst anledning att försöka få in kvinnor i hobbyn bara för att de just är kvinnor.

Link to comment
Share on other sites

Vi skall inte ha några kvinnor i denna hobby. Deras uppgift är att stå för mark-servicen i form av kaffe och inköp av cigg (och för de som så önskar, matlagning).

Någon fredad zon skall vi väl ändå ha !!!

Sorry, Peter, men du lurar ingen. Vi vet vilken mjukis du är, så det är lönlöst att försöka förneka det! :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Standard"problemet" är att tjejer inte är intresserade av andra världskriget, som ju ändå får ses som en form av förutsättning för att man ska tycka ASL är intressant.

 

De tjejer som är intresserade av andra världskriget är vanligtvis - även om jag känner/känt ett antal avvikande fall - inte speciellt intresserade av själva konflikten i sig, utan mer av personer eller företelser som förintelsen.

 

Killar gillar mer detaljer än tjejer. Av samma anledning är det oftare som killar bygger modeller, eller programmerar t ex. Vi har orken och tålamodet att pilla och trixa utan att ge upp.

 

Ska jag vara ärlig så var det där det dummaste jag hört, och något jag inte tror ett dugg på.

Hur många killar känner du som sysselsätter sig med scrapbooking eller andra "kvinnliga" hobbies? Bara för att tjejer - generellt sett - inte är intresserade av att andas in limångor, eller sitta och stirrra in i en dataskärm, så behöver det inte per defintion betyda att de saknar tålamod. Skärp dig. Snarare självbevarlsedrift.

 

Hur som helst, för mig ter sig orsaken tämligen uppenbar:

 

1) Tjejer/kvinnor är vanligtvis fullständigt ointresserade (eller ljummet intresserade) av andra världskriget. Om de är intresserad, är de sällan eller aldrig intresserad av själva konflikten. Vad det beror på kan man givetvis spekulera i, men en inte allt för vild gissning är att det beror på uppfostran och samhällets syn på vad som är acceptablet för tjejer att intressera sig av.

 

2) Uppfostran och omvärlden spelar givetvis en stor roll, hur mycket leksaker, böcker, filmer, musik, tidningar o.s.v. som vänder sig till småflickor eller tjejer handlar om andra världskriget?

Jämför det med den uppsjö av leksaker, böcker, tidningar o.s.v. som vänder sig till killar med anknytning till kriget (eller andra konflikter).

tyvärr är det bara inse att vi lever i ett samhälle där vi fortfarande formar ungarna efter gamla mönster.

Killar ska leka Cowboy och Indian (eller vad ungarna nu för tiden leker) eller spela tv-spel, medan tjejerna ska sitta och plocka med Barbiedockorna och läsa tjejtidningar och sucka över något pojkband.

Den som inte tror mig kan ju granska skilnaden mellan tjej- och killeksakerna, så inser man snabbt var problemet ligger.

Och ja, jag vet vad jag snackar om eftersom jag själv har två döttrar (som jag försöker få lite historieintresserade iaf).

Link to comment
Share on other sites

Hej Grabbar

 

Milrik skrev:

"Och ja, jag vet vad jag snackar om eftersom jag själv har två döttrar (som jag försöker få lite historieintresserade iaf)."

 

Varför skulle det vara så att du vet vad du talar om bara för att du råkar ha två döttrar?

Detta är en av de saker jag ofta får höra och det är ungefär det dummaste jag har hört.

Jag har i mitt liv stött på ett stort antal föräldrar som inte har en aning om vad deras barn blir utsatta för eller hur det kan komma sig att deras barn reagerar exakt på samma sätt som de själva gör.

Jag säger givetvis inte att detta är sant i ditt fall, ville bara påpeka att bara för att man är förälder gör en inte till expert på området barn, man kanske till och med ibland kan bli sämre på att förstå barn då man är alltför känslomässigt engegerad själv. I vart fall i de lyckliga fall då föräldrar är känslomässigt engegerade i sina barn, vilket inte alls är en självklarhet.

Link to comment
Share on other sites

tyvärr är det bara inse att vi lever i ett samhälle där vi fortfarande formar ungarna efter gamla mönster.

Jag håller med om dina kommentarer att tjejer kan vara nog så tålmodiga när de är intresserade av något, men vill också påpeka att frågan är lite mer komplicerat än ovanstående påstående. Vi formas av miljö och arv, inte bara av det första även om det verkar vara en väldigt populär teori just nu.

Link to comment
Share on other sites

Varför skulle det vara så att du vet vad du talar om bara för att du råkar ha två döttrar?

 

Därför att det blir tämligen uppenbart vad leksakstillverkare, omvärlden o.s.v. vill att tjejerna kontra killar ska leka med.

Ta en titt på t.ex. H&M:s klädavdelning, där alla tjejkläder är rosa (eller liknade färger) med hästar, Mimmi Mus o.s.v., medan pojkkläderna är tuffa med "balla" motiv.

För mig som kille är det tämligen uppenbart att man redan från första början indoktrinerar ungar (och föräldrar) vad tjejer respektive pojkar ska leka med och gå klädda i. Det är sålunda tämligen uppenbart varför det är mer killar som intresserar sig för konflikter och krig än tjejer, och sålunda varför ASL hobbyn är en uteslutande killhobby.

 

 

Jag säger givetvis inte att detta är sant i ditt fall, ville bara påpeka att bara för att man är förälder gör en inte till expert på området barn, man kanske till och med ibland kan bli sämre på att förstå barn då man är alltför känslomässigt engegerad själv.

 

Nu var det inte hur barnen reagerade jag påpekade, utan det faktum att leksakstillverkare, förskolan, andra föräldrar o.s.v., förväntar sig att tjejer ska bete sig på ett sätt, medan killar ska bete sig på ett annat sätt.

Går jag runt med en unge i rosa kläder förväntar sig alla att den ungen är flicka, har den blå tror alla det är en pojke.

Vart i detta faktiskta konstaterande lägger man ett känslomässigt engagemang?

Frågan var varför tjejer inte intresserar sig för ASL, och givetvis delar av detta ointresse på att tjejer uppfostras - eller förväntas att de ska - annorlunda kontra killar.

Om en tjej skulle säga "Ja, jag spelar ofta ASL", skulle de flesta höja på ögonbrynen, medan om en kille svarade samma sak skulle detta anses normalt. Själva denna tråd bekräftar ju till viss denna tes.

 

Jag håller med om dina kommentarer att tjejer kan vara nog så tålmodiga när de är intresserade av något, men vill också påpeka att frågan är lite mer komplicerat än ovanstående påstående. Vi formas av miljö och arv, inte bara av det första även om det verkar vara en väldigt populär teori just nu.

 

Visst spelar arv in, även om jag personligen är tämligen övertygad om att omvärldens inflytande är långt större än "arvets". Att kvinnor på något sätt genom arv, inte ha intresse för krig och konflikter finner jag faktiskt tämligen löst grundad. Kvinnan har rent historiskt sett förväntats haft en roll, medan männen en annan. Detta kan givetvis förklaras av rent fysiska förutsättningar, men i ett samhälle där betydelsen av fysisk kapacitet sakas så kunde man ju tro att detta inte längre skulle spela någon roll, men det gör det, och det säger väl en hel del om hur hårt rotade omvärldens syn på kvinnligt kontra manligt är.

 

För att ytterligare visa på hur omvärlden formar oss - förutom leksaker och kläder - ta en titt på barn- och ungdomsböckerna. Hur ser det ut där, hur många flickböcker behandlar krig och konflikter, det är tämligen få, de flesta behandlar hästar eller andra saker tjejer förväntas intressera sig för. Krigen behandlas ytterst sparsamt och återfinns ofta som en slags bakgrund där huvudpersonen (tjejen) sällan deltar i, utan endast är ett offer för kriget.

 

Killböckerna behandlar bilar, båtar, krig (Biggles t.ex.), riddare o.s.v.. I dessa böcker är konflikten huvudhandlingen som huvudpersonen/huvudpersoneran deltar aktivt i, man är till skillnad från tjejerna inte ett offer utan en aktör i själva handlingen.

Med detta i åtanke kanske det inte är så konstigt att tjejer inte intresserar sig för krig och konflikter, och sålunda inte heller ASL.

 

Det är bara konstatera att tjejer förväntas följa en mall, och killar förväntas följa en annan. Avviker man från denna mall anses man avvikande från normen.

Köper jag en bok som vänder sig till pojkar till mina ungar så slås boken in i blått papper, köper jag en flickbok slås den i in i rosa - detta utan att expediten frågat om motagarens kön.

Link to comment
Share on other sites

Visst spelar arv in, även om jag personligen är tämligen övertygad om att omvärldens inflytande är långt större än "arvets". Att kvinnor på något sätt genom arv, inte ha intresse för krig och konflikter finner jag faktiskt tämligen löst grundad.

Lugn och fin nu.

 

Jag undvek att komma med några som helst påståenden om vad som har mest betydelse eller hur olika faktorer påverkar just därför att jag inte har lust att ge mig in i den diskussionen. Inte för att den inte är intressant, men för att jag inte tycker att det här är rätt forum. Det jag ville poängtera är att frågan om miljö eller arv mest är en fråga om åsikter snarare än fakta - så var snäll och undvik att göra tvärsäkra uttalanden om att det är si eller så. Det gör bara att diskussionen trappas upp och till sist spårar ur.

 

Vad gäller Peters kommentarer, så försök att inte ta dem på alltför stort allvar. Han är faktiskt riktigt snäll i verkligheten! :D

Link to comment
Share on other sites

Milrik. Om man läser dina argument varför inte det finns kvinnor som spelar ASL, så har du och jag faktiskt väldigt lika åsikter i frågan. Men, när det gäller frågan om arv eller miljö så skiljer vi oss åt. Jag tror att miljön påverkar, men också att ens arv påverkar. Och det mycket. Hur mycket har jag ingen aning om.

 

Dina exempel på hur barn socialiseras in i sitt kön tycker jag är grovt förenklad. Jag tycker också du drar för stora och generella slutsatser. Våra könsroller är mer komplexa än så.

 

Jag tror också, precis som Patrik, att den här frågan är mer än fråga om åsikter än fakta. Dessutom anser jag att frågan är ideologisk (och politisk) i sin natur.

Link to comment
Share on other sites

Ska jag vara ärlig så var det där det dummaste jag hört, och något jag inte tror ett dugg på.

Hur många killar känner du som sysselsätter sig med scrapbooking eller andra "kvinnliga" hobbies? Bara för att tjejer - generellt sett - inte är intresserade av att andas in limångor, eller sitta och stirrra in i en dataskärm, så behöver det inte per defintion betyda att de saknar tålamod. Skärp dig. Snarare självbevarlsedrift.

 

Jag tror du har hört bra mycket dummare saker än så. Du har väl hört George Bush nångång till exempel? ;)

 

Iallafall, jag kanske uttryckte mig fel och jag ska nu ge förklaring till detta. Jag skrev så för att det är något som jag har erfarenhet av. Dels via vad man allmänt märker hos kvinnor, men framförallt hur mina tidigare flickvänner har varit. Vi har helt enkelt olika sorters tålamod; Visst, de håller på med Scrapbooks, och även andra saker som kan anses tålamodskrävande. 99,9% av desssa saker har dock en känslomässig eller social prägel över sig.

Tjejer:

- Knypplar. Socialt i många fall då man sitter i grupp. Syftet med knypplingen är att göra något finare, t ex sitt hem.

- Scrapbooks. Känslomässig minneslund.

 

Killar:

- Pillar med modeller. Inte socialt, enbart egoistisk och för att man är intresserad av det.

- Programmerar. Inte socialt, görs ofta av jobbtekniska skäl, men inte sällan av ren intressedrift.

- Spelar brädspel. Återigen, hur många tjejer spelar brädspel - Må så vara om det är rosaskimrande spel med hästbilder på? Killar tycker generellt det är KUL att flytta pappersbrickor fram och tillbaka, oavsett om det tar 1 eller 100 timmar. Syftet med brickförflyttningen eggar hjärnan och kräver tålamod.

 

Med detta inte sagt att något av endera sidorna är sämre eller bättre.

 

 

Du nämner utbudet till de olika könen, då kontrar jag med: Efterfrågan? Jag tror nämligen att det finns en anledning till att tjejer inte är intresserade av t ex krig och taktik, och den anledningen är inte till största delen baserad på utbudet. Det ligger helt enkelt i våra gener.

 

Utbudet kan lätt åtgärdas: Jag är man, jag är intresserad av ASL, jag startar en butik och sprider hobbyn i Sverige. Hade jag varit intresserad av knyppling hade jag gjort likadant. Jag förutsätter att en tjej som hade varit lika intresserad av ASL som jag är hade gjort samma sak. Jag menar också att det finns en anledning till att det är män bakom företag som PSXcare, Tradition, etc.

 

Av 143 registrerade kunder på Trojan Games är en (1) kvinna. Hon köpte spelet som present till sin man.

 

 

Just denna diskussionen kan diskuteras på många andra forum, men jag gör det gärna här, det har ju trots allt en viss ASL-anknytning. Jag kan dock nämna att jag är så förb*at trött på alla jämlikhetsnissar som tror att tjejer och killar är skapta i samma form. Det är vi inte! Tjejer har sina behov och killar har sina. Det spelar självklart en viss roll hur miljön påverkar oss, men jag lovar att det finns en anledning till att miljön ser ut som den gör. Jag har absolut ingen lust att sätta mig ner och sy, eller förlösa barn, eller sitta på symöten och snacka skit, eller avskaffa pissoaren för att det ska bli mer jämlikhet i samhället, eller köpa raffiga tanga-kalsonger. Ledsen, men jag är kille och har mina behov, och de är genetiskt styrda.

 

Så, jag vidhåller; En av anledningarna till att tjejer inte spelar brädspel i allmänhet och ASL i synnerhet, är för att de inte har samma typ av tålamod som vi killar.

 

PS. Vänligen notera att jag generaliserar. Självklart är det så att det finns tjejer som älskar ASL, och killar som älskar symöten. DS

Link to comment
Share on other sites

Mors,

 

Det slog mig när jag skummade igenom debattinläggen att försvinnande få kvinnor också är schackspelare.

Även om schack är ett slags krigsspel är det inte på långa vägar så fantasieggande som tex ASL, så historieintresserade göre sig icke besvär.

Däremot är utmanövrerandet av motståndaren snarlikt.

Kan kärnfrågan ha något med det att göra?

 

Matts

Link to comment
Share on other sites

Gentlemen!

 

Vad sägs om att lugna ned tonen en aning? Andreas - jag förstår din frustration men ge Milrik en chans, OK? Han är ju inte personligen ansvarig för att du är frustrerad.

 

Frustrerad? Vem har sagt att jag är frustrerad? :D

 

Jag försöker bara ge min syn på det hela, om jag lät frustrerad, arg, irriterad eller dum så ber jag om ursäkt!

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår nu vad Patrik menar med frustrerad, varför han ville lugna ner tonen och jag förstår också att mitt inlägg kan feltolkas något.

 

Jag kan dock nämna att jag är så förb*at trött på alla jämlikhetsnissar...

 

Detta är alltså INTE riktad till dig Milrik, utan mer ett allmänt uttalande. Så ta det inte personligt!

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Ordnung muss sein...

Jawohl!

 

Tyskland är fortfarande circa 30 år efter norden i denna frågan och har en massa "lustiga" lagar och sedvänjor. T.ex. är det inte ovanligt att kvinliga anställda slutar 2 timmar tidigare på fredagar för att kunna handla. Det finns också reserverade platser på alla större p-platser för kvinnor, närmast ingångarna. Plus att det är en ordentlig skillnad på genomsnittslönerna för de olika könen. Med mera.

Link to comment
Share on other sites

Ja, Massor :lol::lol:

 

Däremot finns det ju frökenaktigt ASL-spelande (tänker då naturligtvis mest på Maglica :lol: ).

 

Skämt åsido, en gång jag satt och spelade med Eivind Trondsen så kom hans fru hem, satte sig ned vid sidan av oss och läste, då och då blandade hon sig in och rabblade olika TEM DRM's. :o Jag var helt imponerad, aldrig varit med om liknande!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag tror du har hört bra mycket dummare saker än så. Du har väl hört George Bush nångång till exempel? ;)

 

Det räcker gott och väl med dig...

 

Iallafall, jag kanske uttryckte mig fel och jag ska nu ge förklaring till detta. Jag skrev så för att det är något som jag har erfarenhet av. Dels via vad man allmänt märker hos kvinnor, men framförallt hur mina tidigare flickvänner har varit. Vi har helt enkelt olika sorters tålamod; Visst, de håller på med Scrapbooks, och även andra saker som kan anses tålamodskrävande. 99,9% av desssa saker har dock en känslomässig eller social prägel över sig.

Tjejer:

- Knypplar. Socialt i många fall då man sitter i grupp. Syftet med knypplingen är att göra något finare, t ex sitt hem.

- Scrapbooks. Känslomässig minneslund.

 

Det är möjligt att vissa av tjejernas hobbies är kopplade till olika former av känslomässiga attribut, även om jag tycker du generaliserar grovt.

Frågan är bara huruvida detta är genetiskt eller om det är en roll som kvinnor förväntas ha av samhället.

Att knyppla eller sy är onekligen en accepterad tjejhobby, medan en kille som syr som onekligen är en udda fågel i sammanhanget, vilket gör att man kan fråga sig varför?

Om det nu är genetiskt, varför finns det killar som gillar att sy?

 

Killar:

- Pillar med modeller. Inte socialt, enbart egoistisk och för att man är intresserad av det.

 

På vilket sätt kan inte pilla med modeller vara en social handling, det finns gott om modellbyggar-, tågbane- och tabeltopklubbar där medlemmarna visar upp sina alster eller tom målar/byggar dom ihop.

Sedan förstår jag faktiskt inte din slutkläm "och för att man är intresserad av det.", det gäller väl de flesta hobbies, jag har iaf inte hört talas om en vuxen människa som sysselsätter sig med en hobby han/hon INTE gillar. :lol:

 

- Programmerar. Inte socialt, görs ofta av jobbtekniska skäl, men inte sällan av ren intressedrift.

 

Återigen grova generaliseringar och smått patetiska påståenden, på vilket sätt är inte programmering en social handling? Kommunicering mellan olika programerare är onekligen vanlig, även om den inte kanske förs face-to-face, utan med andra hjälpmedel.

Varför tjejer inte intresserar sig för datorer, eller iaf tidigare inte gjorde det, kan definitivt förklaras av att det var en hobby som vände sig till killar, inte till tjejer, och fortfarande gör det. Tycker just data är ett lysande exempel på hur samhället delar in hobbies i manligt och kvinnligt.

 

- Spelar brädspel. Återigen, hur många tjejer spelar brädspel - Må så vara om det är rosaskimrande spel med hästbilder på? Killar tycker generellt det är KUL att flytta pappersbrickor fram och tillbaka, oavsett om det tar 1 eller 100 timmar. Syftet med brickförflyttningen eggar hjärnan och kräver tålamod.

 

Återigen uselt exempel, rent historiskt sett har brädspel varit manliga hobby av ett tämligen uppenbart skäl. De har i många fall fyllt rent teoretiska funktioner - som teori för unga adelsmän - eller i andra miljöer dit kvinnor onekligen haft begränsat tillträde till.

Det är naivt att helt förbise den historiska bakgrunden till varför vissa saker anses vara manligt resp. kvinnligt. Och återigen, på vilket sätt bemöts de tjejer som verkligen är intresserade av dessa hobbies av omvärlden?

 

Du nämner utbudet till de olika könen, då kontrar jag med: Efterfrågan? Jag tror nämligen att det finns en anledning till att tjejer inte är intresserade av t ex krig och taktik, och den anledningen är inte till största delen baserad på utbudet. Det ligger helt enkelt i våra gener.

 

Det är möjligt att intresset för krig delvis kan förklaras genetiskt, men det är tämligen larvigt att förbise omvärlden, om nu krig är genetiskt för killar så skulle väl isf ASL eller andra krigsspel spelas av precis varenda kille.

De flesta av killarna i min bekantskapskrets är inte ett dugg intresserade av att flytta runt en massa markörer på ett bräde, eller historia vare sig det gäller krig eller något annat.

 

Vad gäller efterfrågan så kan vi bara konstatera att gamla tiders åsikter om vad könen förväntas gilla fortfarande, vilket onekligen får skyllas på föräldrarna och inte på barnen, gäller.

Och vad gäller småbarn så är det knappast troligt att dessa själva väljer sina kläder och/eller leksaker, utan att detta val görs av föräldrar, släktingar och vänner. Så med andra ord kan vi bara konstatera att omvärlden sätter värderingar på barnen, redan från första stund, vare sig ungen vill det eller inte.

 

Det vore givetvis naivt att påstå att tjejer och killar är lika, för det är vi inte, men det är minst lika naivt att påstå att omvärlden INTE påverkar våra intressen , yrkesval o.s.v..

Att gömma sig bakom lite halvflummiga påståenden om "genetiska" orsaker till varför tjejer gillar vissa saker och killar andra saker håller inte. Jag delar verkligen inte din deterministiska livssyn, där män föds in i ett fack och kvinnor i ett annat, och att man itne kan - pga genetiken - avvika från den fastlagda vägen att tjejer har ett beteendemönster och killar ett annat.

Det är bara konstater att tjejer förväntas följa vissa mallar, och killar andra, personer som avviker från dessa ses med skeptism och misskrediteras ibland, därför att han/hon bryter mot dessa oskrivna regler.

 

Utbudet kan lätt åtgärdas: Jag är man, jag är intresserad av ASL, jag startar en butik och sprider hobbyn i Sverige. Hade jag varit intresserad av knyppling hade jag gjort likadant. Jag förutsätter att en tjej som hade varit lika intresserad av ASL som jag är hade gjort samma sak. Jag menar också att det finns en anledning till att det är män bakom företag som PSXcare, Tradition, etc.

 

Vad nu det har med saken att göra? Att starta eget har inget med kön att göra, alla är inte lämpade eller intresserade av att starta eget, oavsett hur mycket man nu än brinner för sin hobby.

Och ja, jag känner faktiskt en tjej som äger en rollspelsbutik...om det nu har med saken att göra...

 

Jag kan dock nämna att jag är så förb*at trött på alla jämlikhetsnissar som tror att tjejer och killar är skapta i samma form.

 

Och jag trött på fördomsfulla människor...

 

Tjejer har sina behov och killar har sina. Det spelar självklart en viss roll hur miljön påverkar oss, men jag lovar att det finns en anledning till att miljön ser ut som den gör.

 

Och vilka är de behoven då, förutom att sy, knyppla o.s.v...

Givetvis finns det en orsak till varför miljön ser ut som den gör, och det beror på att tjejer och killar förväntas gilla vissa saker.

 

Jag har absolut ingen lust att sätta mig ner och sy, eller förlösa barn, eller sitta på symöten och snacka skit, eller avskaffa pissoaren för att det ska bli mer jämlikhet i samhället, eller köpa raffiga tanga-kalsonger. Ledsen, men jag är kille och har mina behov, och de är genetiskt styrda.

 

Snacka skit verkar du ju gilla...vad gör du annars på ett sånt här forum... :D

Du har bara bytt ut synålen mot ett tangentbord...

Vad gäller avskaffandet av pissoaren så tror jag snarare det är så att tjejerna är avundsjuka på att de inte kan använda den, vilket också förklarar varför det jämt är kö in till tjejernas men inte till killarnas. :D

 

Så, jag vidhåller; En av anledningarna till att tjejer inte spelar brädspel i allmänhet och ASL i synnerhet, är för att de inte har samma typ av tålamod som vi killar.

 

Och jag vidhåller att det är fördumsfullt trams...

 

PS. Vänligen notera att jag generaliserar. Självklart är det så att det finns tjejer som älskar ASL, och killar som älskar symöten. DS

 

Och vad beror detta då på, om det nu är så att alla killar har sina behov och tjejer sina. Varför finns det de som sticker ut, är de gentiska särlingar från de övriga eller har de bara fått utveckla sina EGNA hobbies utan omvärldens fördömmande om vad som anses vara rätt för deras kön?

Link to comment
Share on other sites

Personligen anser jag frågor om arv eller miljö och socialisation är så komplexa att bara en okunnig eller dåre kan hävdar att han/hon vet sanningen till 100%. Detta gäller även när någon hävdar att det antingen rör sig om bara arv eller bara miljö.

 

Dessa visdomsord är inte meningen att vara riktade till varken Andreas eller Milrik, men diskussionen som sådan börjar ta en sådan form att det börjar bli risk för det.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Personligen anser jag frågor om arv eller miljö och socialisation är så komplexa att bara en okunnig eller dåre kan hävdar att han/hon vet sanningen till 100%. Detta gäller även när någon hävdar att det antingen rör sig om bara arv eller bara miljö.

 

Dessa visdomsord är inte meningen att vara riktade till varken Andreas eller Milrik, men diskussionen som sådan börjar ta en sådan form att det börjar bli risk för det.

 

:)

 

Givetvis spelar båda in, även om det känns rätt tveksamt med någon form av "ASL-gen" hos killar.

ASL kräver till synes och sist en rad parameter som i de flesta fall inte intresserar de flesta tjejer - eller killar för den delen - vilket i många fall kan härledas till samhällets syn på vad som är manligt resp. kvinnligt.

 

Allt eftersom samhället i visssa fall suddat ut dessa gränsdragningar har också kvinnor slagit sig in på yrken och intressen som tidigare ansetts som "manliga" och där inga kvinnor tidigare inte skulle göra sig besväret att inkräkta på.

 

Att ha de smått determistiska åsikterna vissa luftat här, där möjligheten att bryta de "genetiska koden" tydligen är snudd på omöjlig, förklarar säkerligen varför få tjejer spelar ASL. Det känns som vissa tydligen fastnat i ett synsätt som hör till förra århundradet till där kvinnorna ska sysselsätta sig med "kvinnliga" sysselsättningar och inte kan - därför att deras hjärnor är alldeles för outvecklade och programerade för att vara "social" - därför inte sysselsätta sig med manliga hobbies.

 

Min personliga åsikt i fallet är att jag anser att många tjejer, om de fick rätt stimula, absolut skulle sysselsätta sig med ASL, och i många fall kanske tom vara bättre än de flesta manliga (nej, det är ingen pik Patrik) ASL-spelare.

Link to comment
Share on other sites

Hej Grabbar

 

Vad är problemet?

Tjejer spelar inte ASL, varför de inte gör det skiter jag högaktningsfullt i, men jag är ganska nöjd med att de inte gör det.

På samma sätt är jag väldigt nöjd med att killar fortsätter att leka med bilar och att tjejer leker med dockor. Jag bryr mig inte heller om varför de gör det.

För övrigt anser jag att barn helt själva även fortsättningsvis skall få välja vilka leksaker de vill, istället för att föräldrar skall förstöra för dem.

Link to comment
Share on other sites

Det räcker gott och väl med dig...

Jag sade åt Andreas när han tidigare sade dumheter. Han tog åt sig åtminstonde något och följde upp med någon form av ursäkt. Syftet med det är naturligtvis att försöka dämpa tonen och få till en hövligare diskussion.

 

Ovanstående är tyvärr i stället en upptrappning. Milrik, ovanstående samt en del annat av det du skrev är rent oförskämt! SLUTA UPP MED DYLIKT och koncentrera dig i stället på att föra en konstruktiv diskussion!

 

Det är OK om du säger att du tycker att Andreas åsikter är dumma eller korkade, men det är skillnad mellan det och personangrepp. Jag tycker att diskussion och skitsnack kan vara trevligt både att delta i och att följa, men bara om det inte urartar. Jag tänker fortsättningsvis peka på alla argument som jag inte tycker håller måttet - oavsett från vilket håll de kommer. Notera att detta inte är ett ställningstagande för eller emot någon av er, utan endast ett ställningstagande för vettig argumentation.

 

Och återigen, på vilket sätt bemöts de tjejer som verkligen är intresserade av dessa hobbies av omvärlden?

Eh... Som ett litet tips kan vi väl nämna att gruppen "brädspelsnördar" inte är så het rent generellt, oavsett om man är man eller kvinna? Det är i alla fall min erfarenhet...

 

Utveckla gärna resonemanget; om du argumenterar för att brädspelande kvinnor bemöts sämre än brädspelande män så fungerar det, men inte annars.

 

Om det nu är genetiskt, varför finns det killar som gillar att sy?

...

Det är möjligt att intresset för krig delvis kan förklaras genetiskt, men det är tämligen larvigt att förbise omvärlden, om nu krig är genetiskt för killar så skulle väl isf ASL eller andra krigsspel spelas av precis varenda kille.

En liten snabbkurs i genetik:

 

Att döma av dina kommentarer så tycks det som om du förväntar dig att alla skall bete sig på samma sätt/vara lika om något är styrt av gener. Det är ett grovt missförstånd om så är fallet. Tvärtom så fungerar genetik så att men hela tiden får en spridning av egenskaper genom mutationer (och annat konstigt, som korsningar). Slumpen styr, och rätt vad det är så dyker det upp en kille som gillar att sy (om det nu är gener som styr det).

 

Gener kan alltså vara en förklaring till tendenser och generaliseringar, men är inte på något vis en garanti i individuella fall. Dessutom så är det så att om det inte finns något naturligt tryck (att individer med en egenskap klarar sig bättre än de med en annan) så finns det inget som helst problem med att det finns stora minoriteter med en annan gen än den rådande majoriteten. Att det finns sådana minoriteter är t.o.m. en överlevnadsmekanism (för rasen, inte för individen).

 

Dessutom är det mycket mer än intresse av krig som gör en människa till ASL-spelare, så resonemanget ovan haltar betänkligt.

Link to comment
Share on other sites

Att ha de smått determistiska åsikterna vissa luftat här, där möjligheten att bryta de "genetiska koden" tydligen är snudd på omöjlig, förklarar säkerligen varför få tjejer spelar ASL. Det känns som vissa tydligen fastnat i ett synsätt som hör till förra århundradet till där kvinnorna ska sysselsätta sig med "kvinnliga" sysselsättningar och inte kan - därför att deras hjärnor är alldeles för outvecklade och programerade för att vara "social" - därför inte sysselsätta sig med manliga hobbies.

Jag tror att du här överdriver Andreas (och ev. andras) ståndpunkt betydligt. Vad jag kan se så har ingen sagt något som tyder på ovanstående, utan det är snarare din extrapolering av vad du förväntar dig att "de andra" tycker.

 

Hursomhelst så är kategorisering av detta slag helt ointressant även om det skulle vara fullständigt rätt; om någon har rätt i sakfrågan så spelar det ingen roll att de har rätt på grund av åsikter som är "gammeldags". Det är bara sura sönnbär. Därför: koncentrera er på sakfrågor.

Link to comment
Share on other sites

Givetvis spelar båda in, även om det känns rätt tveksamt med någon form av "ASL-gen" hos killar.

ASL kräver till synes och sist en rad parameter som i de flesta fall inte intresserar de flesta tjejer - eller killar för den delen - vilket i många fall kan härledas till samhällets syn på vad som är manligt resp. kvinnligt.

 

 

För det första; Det verkar på det sätt du skriver som att du är arg eller mycket irriterad på mig. Stämmer det?

Jag har ingen lust att fortsätta den här diskussionen om vi inte kan ha den på ett civiliserat sätt. Jag diskuterar gärna, men det är svårt i e-världen att visa på vilket humör man är, om man skriker eller om man är lugn i sitt tal. Jag tycker diskussioner överlag är positiva, men det krävs, som Patrik påpekar, en vettig nivå. Du verkar ha förmågan att debattera för din sak, men jag ber dig att tagga ner något. Det här är ingen personlig vendetta, vi ventilerar bara våra åsikter.

 

 

Nåväl. Jag håller med dig! SJÄLVKLART är det så att vi påverkas av miljön, inget snack om saken! Men jag menar OCKSÅ att tjejer och killar intresserar sig av olika saker av rent andliga skäl. Jag inbillar mig att kvinnor ÄR mer mjuka och känslofulla än vad män är. Män är å andra sidan mer hårda och bestämmande. Egoisitiska är ett ord som faller på läpparna men det har en negativ klang.

 

Jag har inte påstått att allting sker på grund av vad vi föds till. Dessutom är ingenting förutbestämt, allting kan hända. MEN - vissa saker ÄR helt enkelt mer intressanta för det feminima könet än det maskulina, och vice versa. Och konstigt vore väl annars.

 

Låt mig ta ett exempel:

Anta en planet som har två öar. Förutsättningarna på dessa öar är helt identiska. Alla pojkar som föds hamnar på ön X och alla flickor som föds hamnar på ön Y. Om vi bortser från många mycket obekväma situationer på dessa öar, tror du verkligen att männen och kvinnorna på dessa öar utvecklas på ett likadant sätt?

 

Det må vara hänt att det faktiskt är så, men i mitt huvud inbillar jag mig att ö X betydligt snarare än ö Y ger sig ut för att erövra världen. Man utvecklar vapen och försöker ta över makten medan kvinnorna på ön Y försöker skapa ett fredligare samhälle.

 

Mannen är - enligt Darwins teorier och detta anses allmänt erkänt av vetenskapen - utrustad för att slåss och jaga, medan kvinnan ska leva skyddat och föda de barn dem oundvikligen kommer att få.

 

Slutsats och svar på den ursprungliga frågan:

Alltså, redan på stenåldern låg det i mäns gener att vara mer krigiska. Detta har i våra dagar fortplantat sig till att vilja spela mer ASL! ;)

 

 

Är du fortfarande övertygad om att allt sker via intryck från miljön? Eller kan det vara så att vi menar samma sak fast inte har lyckats säga det på ett sätt som vi båda förstår?

Link to comment
Share on other sites

Det är synd att någon i vårat forum väljer att ljuga när den svara på undersökningarna. Någon har kryssat i rutan att han känner massor av kvinnor som spelar ASL. Kan du Andreas se vem som kryssat i vad? Och i så fall utesluta han från forumet?

 

Innan jag vidtar så drastiska åtgärder så måste jag poängtera att "Massor" är ett väldigt subjektivt begrepp. Det får nog krävas mer än så för att utesluta någon... :o

Link to comment
Share on other sites

Innan jag vidtar så drastiska åtgärder så måste jag poängtera att "Massor" är ett väldigt subjektivt begrepp. Det får nog krävas mer än så för att utesluta någon...  :o

Subjektivt? Tror inte det när alternativen 0, 1-2 och 3-5 redan finns. "Massor" i det här fallet betyder ">5" (för alla som har grundläggande kunskaper i matematik och någon känsla för hur folk uttrycker sig). Knappast någon tveksamhet om det givet de övriga alternativen....

 

Nu håller jag med Andreas om att det är förhastat att vidta åtgärder mot en sådan sak. Det kan ju t.ex. vara en feltryckning, och det går inte att ändra i efterhand om man gör fel. Det vore en annan sak om någon konsekvent saboterade t.ex. undersökningar, men om det bara rör sig med ett fall tycker jag att det räcker med en markering att vi inte uppskattar när någon saboterar.

Edited by pmanlig
Link to comment
Share on other sites

Allt eftersom samhället i visssa fall suddat ut dessa gränsdragningar har också kvinnor slagit sig in på yrken och intressen som tidigare ansetts som "manliga" och där inga kvinnor tidigare inte skulle göra sig besväret att inkräkta på.

 

Precis så som vissa yrken gått från att vara helt dominerade av kvinnor till att bli manligt dominerande och då med ökad lön. Ett exempel är mejerska som blev mejerist. För den intresserade finns det en fin bok i ämnet. "Från mejerska till mejerist" av Lena Sommestad, ISBN 91 7924 0666

 

asad

Link to comment
Share on other sites

Ovanstående är tyvärr i stället en upptrappning. Milrik, ovanstående samt en del annat av det du skrev är rent oförskämt! SLUTA UPP MED DYLIKT och koncentrera dig i stället på att föra en konstruktiv diskussion!

 

Så det är inte oförskämt att påstå att kvinnor saknar kapacitet för att hänge sig åt manliga hobbies?

 

Jag tänker fortsättningsvis peka på alla argument som jag inte tycker håller måttet - oavsett från vilket håll de kommer. Notera att detta inte är ett ställningstagande för eller emot någon av er, utan endast ett ställningstagande för vettig argumentation.

 

Och sen när blev du en expert på genetik? :blink:

Ett gott råd är att lägga ner din smått överlägsna attityd...

 

Utveckla gärna resonemanget; om du argumenterar för att brädspelande kvinnor bemöts sämre än brädspelande män så fungerar det, men inte annars.

 

När påstod jag att de behandlade sämre, jag påpekade att de ses som annorlunda, precis som män som sysselsätter sig med "kvinnliga" hobbies eller hobbies som inte anses vara manliga.

 

Att döma av dina kommentarer så tycks det som om du förväntar dig att alla skall bete sig på samma sätt/vara lika om något är styrt av gener.

 

Precis när påstod jag att alla skulle göra det? Jag bara påpekade att kvinnor - om de nu själva vill och har intresse - skulle kunna få precis samma intressen som män och vise verse.

Snarare anser jag att omvärlden har en större betydelse än gener, men det är min personliga uppfattning.

 

Det är ett grovt missförstånd om så är fallet.

 

Från dig ja...

 

Tvärtom så fungerar genetik så att men hela tiden får en spridning av egenskaper genom mutationer (och annat konstigt, som korsningar). Slumpen styr, och rätt vad det är så dyker det upp en kille som gillar att sy (om det nu är gener som styr det).

 

Visst är det så att gener har viss inverkan, t.ex. varför vissa blir naturbegåvningar inom sina områden, men livet styrs inte enbart av gener utan omvärlden har en stor inverkan på vad vi sysselsätter sig med.

Om nu inte omvärlden hade ett visst inflytande skulle vi fortfarande sitta och hacka sten utanför en grotta.

 

Dessutom är det mycket mer än intresse av krig som gör en människa till ASL-spelare, så resonemanget ovan haltar betänkligt.

 

Givetvis inte, det kryllar av andra intressen och kunskaper som behövs.

Link to comment
Share on other sites

Låt mig ta ett exempel:

Anta en planet som har två öar. Förutsättningarna på dessa öar är helt identiska. Alla pojkar som föds hamnar på ön X och alla flickor som föds hamnar på ön Y. Om vi bortser från många mycket obekväma situationer på dessa öar, tror du verkligen att männen och kvinnorna på dessa öar utvecklas på ett likadant sätt?

 

Om du menar att de skapar samhällen, bråkar, älskar, leker o.s.v., så nej, jag tror faktiskt inte de båda samhällena skulle skilja sig nämnvärt åt vad gäller styre, behov av skydd o.s.v..

Med tanke på hur det ser ut i Feministiskt Initiativ så ställer jag mig faktiskt frågan om ett kvinnligt samhälle rent principiellt skulle skilja sig nämnvärt från ett manligt.

 

Det må vara hänt att det faktiskt är så, men i mitt huvud inbillar jag mig att ö X betydligt snarare än ö Y ger sig ut för att erövra världen. Man utvecklar vapen och försöker ta över makten medan kvinnorna på ön Y försöker skapa ett fredligare samhälle.

 

En liten fråga bara, varför skulle inte kvinnorna utveckla vapen, behöver de inte också skydd (om inte annat mot dina våldsamma och expansionistiska män) från rovdjur eller till att jaga?

Hela detta förutsätter dessutom att de "genetiska" förutsättningarna är någon form av standardiserad mall, vilket jag alltså inte tror på, utan jag tror mer på att varje indvid är i sig unik, och att det är ett arv från föräldrarna (och deras släkt) och omgivningen.

 

Mannen är - enligt Darwins teorier och detta anses allmänt erkänt av vetenskapen - utrustad för att slåss och jaga, medan kvinnan ska leva skyddat och föda de barn dem oundvikligen kommer att få.

 

För de flesta som läst historia så stämmer inte denna syn från Darwin, som mer avspeglade hans omvärld (på samma sätt som kvinnligheten helt saknas i Freuds sinnesvärld) och den synen som rådde rörande manligt vs. kvinnligt.

Männens ställning i samhället hör nog troligen mer ihop med bl.a. att mänskligheten blir bofasta och att den nya typen av födoinsamling (t.ex. jordbruk) kräver mer muskler (vilket män vanligtvis har) än då samladet utgjorde basen i kosten och sålunda något som både män och kvinnor hade precis samma förutsättning att sysselsätta sig med.

Att som du helt lämna det faktum att världen sedan formats och styrts av män - i princip för män - verkar tydligen helt gått dig förbi.

 

Jag delar kanske inte den allt för glamoriserande bilden av jägar- och samlarsamhällena, så är min bild att såväl kvinnor som män hjälpte till vid t.ex. jakt och/eller försvar av klanen om så behövdes. De sk kvinnliga uppgifterna, t.ex. insamlande av föda, kunde nog - med tanke på vad som smög runt i skogarna - vara minst lika farligt som att jaga.

Tanken på att skydda kvinnor, handlar mer om att skydda klanens blod än något annat, något som sedan omvandlas till att kvinnan ska helst hållas helt borta från den manliga världen.

 

Slutsats och svar på den ursprungliga frågan:

Alltså, redan på stenåldern låg det i mäns gener att vara mer krigiska. Detta har i våra dagar fortplantat sig till att vilja spela mer ASL! ;)

 

Menar du då den yngre eller äldre stenåldern?

Att männen, i takt med att vi blev bofasta fick en allt mer dominerande ställning i samhället håller jag med dig om, däremot inte orsakerna. Snarare berodde det på att männen hade de fysiska förutsättningarna för att klara de nya uppfinningar som nu behövdes för att försörja klanen/samhället.

 

Är du fortfarande övertygad om att allt sker via intryck från miljön?

 

När påstod jag att allt beror på miljön? Det vore kanske på sin plats och läsa vad jag skriver.

Men att miljön har en stor inverkan råder det ingen tvekan om, rekomenderad läsning som påvisar detta är den ovan nämnda boken om hur mejerskor blev mejerister (och om du inte orkar läsa den så kan jag sammanfatta den med att författaren anser att orsaken att yrket blev mer tekniskt och att mjölken (vilken förknippades med kvinnlighet) inte längre blev synlig utan processerades i maskiner).

Link to comment
Share on other sites

Milrik, jag tycker du borde försöka tolka vad andra skriver mer positivt. Dina svar hittills har varit väldigt negativa. I dina påståenden intar du en hård ton och klankar ner på alla som inte exakt håller med dig. Du skriver också som om du vore upplyst, nästan frälst, med en förutsättning att ingen annan än du själv sett "ljuset", vi övriga svävande i någon slags mörk ovetenskap om kvinnors utsatthet i samhället.

 

Snälla, sluta!

Edited by Martin Svärd
Link to comment
Share on other sites

Milrik,

 

Ge upp. Du argumenterar som en anka. När någon skriver att det "är från stenåldern" och du svarar retoriskt med "den yngre eller äldre" är bara löjligt. Ge upp! Den här diskussionen är gått för långt och har inget med ASL att göra.

 

Som de säger i hockeyn: "Släpp sargen och kom in i matchen!"

 

asad

Link to comment
Share on other sites

Milrik, jag föreslår att du läser nummer 14/2005 av Illustrerad Vetenskap där detta ämne tas upp.

 

Utdrag:

Liten skillnad är STOR

 

De senaste årens forskning har visat att

naturen har utrustat mannen och kvinnan

med varsin hjärndesign. Det öppnar nya

perspektiv för bättre metoder att behandla

psykisk sjukdom och en mer målinriktad

undervisning av de båda könen.

 

 

Med detta avslutar jag min delaktighet i denna tråd då jag varken har tid eller motivation att fortsätta argumentera detta ämne på ASL Sweden.

Link to comment
Share on other sites

Med detta avslutar jag min delaktighet i denna tråd då jag varken har tid eller motivation att fortsätta argumentera detta ämne på ASL Sweden.

Andreas, vore det inte bättre att du gör som Daniel har föreslagit (vilket jag instämmer i) och stänger tråden? Vi kan inte - DU KAN. Det ger dig ett visst ansvar.

 

Om du är orolig över att framstå som partisk så kan du skylla på mig. Den här diskussionen är död.

Link to comment
Share on other sites

Intressant att en dylik fråga överhuvudtaget diskuteras! Dock känns det som om ni har tappat fokus en aning. Huruvida det är miljö eller arv som styr människors handlingar och val av hobby är i egentlig mening ganska ointressant. Frågor som däremot är av intresse är - Kan man ändra redan invanda mönster? (miljöbetingade eller genetiska) Vill vi det? Och i så fall hur gör vi? Att kvinnor inte spelar ASL har troligtvis att göra med att det redan är en mansdominerad hobby, vilket innebär att den framstår som bunden vid en rad mönster. På samma sätt uppfattas en rad hobbies som kvinnliga för att de redan är bundna till vissa mönster. Det krävs ofta en stark anledning att ge sig in på ett socialt område som är dominerat av traditioner och mönster som man inte är bekant med. Som exempel kan man som man pröva att bege sig till ett stall. Med all sannolikhet kommer en känsla av utanförskap att infinna sig, denna genereras naturligtvis inte bara av kvinnornas attityd, utan skapas även av den förförståelse som vi män har kring den givna sfären. På samma sätt förhåller det sig gällande mansdominerande hobbies, de är styrda av mönster vilka vi själva som utövare knappt är medvetna om, men som är mycket uppenbara för den som inkräktar. (användningen av ordet inkräktar skall inte tolkas som att jag inte vill se några kvinnliga aslspelare, oberoende av kön. Märkväl att kön är det biologiskt givna och genus är det socialtbetingade.) Dylika situationer är naturligtvis inte endast könsbundna utan förekommer även inom de olika könsbundna sfärerna. En sfärs uppsättning av normer kanske inte alls fungerar i en annan sfär, ex.vis använder vi oftast en norm privat och en offentligt. Men för att runda av så handlar det om viljan att se och möjligtvis bryta mönster som vi skapat kring vår hobby, detta sagt under förutsättning att vi vill se fler kvinnor delta i den, vilket är en helt annan diskussion. Och kom nu inte med argument som att: vi visst skulle tycka att det var "jättemysigt" om det plötsligt dök upp ett gäng tjejer i lokalen där vi spelar. Antagligen skulle ni, precis som jag tycka att det var lite besvärligt, just av den anledningen att de inte är medvetna om de gällande normerna.

 

Men som sagt en stor eloge till de inblandade i diskussion, jag har följt den med stort nöje. :D

 

Henrik

Link to comment
Share on other sites

...vad hände här? Jag trodde att stängningen av det här diskussionen var permanent?

 

Intressant att en dylik fråga överhuvudtaget diskuteras!

Vet inte det... Kontroversiella frågor har ju en tendens att tränga sig på. Inget konstigt med det.

 

Dock känns det som om ni har tappat fokus en aning. Huruvida det är miljö eller arv som styr människors handlingar och val av hobby är i egentlig mening ganska ointressant. Frågor som däremot är av intresse är - Kan man ändra redan invanda mönster? (miljöbetingade eller genetiska)

Är inte detta sammanlänkat? Jag har i alla fall uppfattat det så att diskussioner av det här slaget blir så känslosamma på grund av bakomliggande politiska motiv. I det här fallet att den som tror på feministiska ideal väldigt gärna vill se att det är miljön som styr, för det ger argument för att miljön behöver förändras och ger därför politisk makt. Om något däremot är genetiskt betingat så finns risken att det faktiskt inte går att ändra (eller inte bör ändras), och därför blir en sådan förklaring till ett hinder för politiken. Kan vi påverka det faktum att kvinnor har bröst medan männen har penis? Naturligtvis inte! På samma sätt är det inte alls säkert att det går att påverka beteendemönster om de skulle vara genetiskt betingade.

 

Vill vi det?

Peter vill det i alla fall inte! :)

 

Personligen struntar jag fullständigt i min motspelares kön. Det som är huvudsaken är att det är en trevlig människa som är underhållande att spela med. Jag har inget emot kvinnor, men jag har ingen önskan om att försöka predika om hur förträffligt roligt ASL är till en som inte är intresserad av att lyssna. Därför har jag inget större intresse för att försöka omvända kvinnor; om de visar intresse för ASL är det kul, om inte så spelar det mig ingen roll så länge det finns andra att spela med.

 

Och i så fall hur gör vi?

Sorgligt men troligen sant:

 

- Sprid ett rykte om att Brad Pitt & Ricky Martin spelar ASL.

- Rosa brickor med blommor på.

- Låt båda spelarna vinna. Alltid.

- Se till att inga killar spelar ASL, så att tjejerna slipper känna sig besvärade.

 

...visst, det kanske inte är så många killar som fortsätter spela ASL - men vad gör det?

 

Att kvinnor inte spelar ASL har troligtvis att göra med att det redan är en mansdominerad hobby, vilket innebär att den framstår som bunden vid en rad mönster. På samma sätt uppfattas en rad hobbies som kvinnliga för att de redan är bundna till vissa mönster. Det krävs ofta en stark anledning att ge sig in på ett socialt område som är dominerat av traditioner och mönster som man inte är bekant med.

Som exempel kan man som man pröva att bege sig till ett stall. Med all sannolikhet kommer en känsla av utanförskap att infinna sig, denna genereras naturligtvis inte bara av kvinnornas attityd, utan skapas även av den förförståelse som vi män har kring den givna sfären. På samma sätt förhåller det sig gällande mansdominerande hobbies, de är styrda av mönster vilka vi själva som utövare knappt är medvetna om, men som är mycket uppenbara för den som inkräktar.

Jag köper inte ovanstående resonemang. Kanske för att jag själv är tjurskallig och knappast skulle bry mig ett dugg om vilka som höll till i stallet om jag ville rida. Kanske är jag udda som inte bryr mig speciellt mycket om vad andra tycker, det vet jag inte. Det jag däremot vet är att jag nästintill föraktar människor som bryr sig så mycket om vad andra tycker och vad som "passar sig" att de låter denna hänsyn styra deras liv. Att ASL-spelare skulle ha en attityd som på något sätt stötte bort en genuint intresserad människa är för mig verklighetsfrämmande. Människor som inte har intresset sörjer jag däremot inte så mycket över; att försöka göra något med en människa som saknar engagemang är sällan speciellt lyckat, så det är bättre om de gör något annat i stället för att slösa båda våras tid.

 

Men för att runda av så handlar det om viljan att se och möjligtvis bryta mönster som vi skapat kring vår hobby,

För min del så är en sak säker: jag spelar ASL just för att jag vill spela ASL - om de finns några mönster så är det för att jag/vi gillar att ha det så. Om vi börjar prata om att bryta mönster så är det troligt att ASL förvandlas till något annat som inte passar mig, och det är jag naturligtvis inte intresserad av.

 

Och kom nu inte med argument som att: vi visst skulle tycka att det var "jättemysigt" om det plötsligt dök upp ett gäng tjejer i lokalen där vi spelar. Antagligen skulle ni, precis som jag tycka att det var lite besvärligt, just av den anledningen att de inte är medvetna om de gällande normerna.

Tja, jag vet inte det. Eftersom jag brukar spela diverse spel med min fru (däribland lite ASL) och ett annat par vi känner så skulle jag knappast reagera om de ville vara med och spela ASL. Har heller inte varit med om något negativt de gånger min fru har varit med på ASL-turneringar (även om hon inte har spelat).

 

Om det däremot dök upp någon som verkade uppenbart besvärad och som satte näsan i vädret för att markera avsky mot ett gäng killar som inte har duschat på ett par dagar...

 

Det beror helt enkelt på. En stor dos ödmjukhet från båda håll brukar lösa det mesta.

 

P.S. Är verkligen "jättemysigt" ett godkänt ord i Männens Ordlista, eller är du månne infiltratör? :lol:

Edited by pmanlig
Link to comment
Share on other sites

Sorgligt men troligen sant:

 

- Sprid ett rykte om att Brad Pitt & Ricky Martin spelar ASL.

- Rosa brickor med blommor på.

- Låt båda spelarna vinna. Alltid.

- Se till att inga killar spelar ASL, så att tjejerna slipper känna sig besvärade.

 

Jag antar att du är ironisk. ;)

 

Självklart har du rätt gällande intresse och förhållningsätt. Är någon intresserad av ASL så ska naturligtvis inte könet göra någon som helst skillnad. Och jag är medveten om att mitt resonemang kring stallet är stereotyp, men poängen är fortfarande att olika sociala sfärer har olika sociala normer och regler. Således attraherar olika sysselsättningar olika typer av människor. Min egen ståndpunkt liknar egentligen din, dvs. att så länge någon är trevlig och tycker att det är kul att spela ASL så "fine". Men vi ska vara på det klara med en sak; alla styrs vi av de sociala normerna, varken vi vill det eller inte. Om vi vill ändra på dessa normer är egentligen en annan fråga.

 

Om det däremot dök upp någon som verkade uppenbart besvärad och som satte näsan i vädret för att markera avsky mot ett gäng killar som inte har duschat på ett par dagar...

 

Mmm. Ja, om du luktar, så är jag nog en "mys" infiltratör. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...