Jump to content

Några reflektioner om lagspel i ASL


Hubespocket1
 Share

Recommended Posts

Tycker absolut det låter som ett kul upplägg, och förstår vad som kommer att fälttestas i nästa veckas scenario :) (A74 Valhalla Bound).

Fog of war är alltid en extra krydda. Det jag kan komma att tänka på är att det ställer lite krav på kommentars-disciplinen kring bordet. Man bör ju inte på något sätt uttrycka sitt gillande eller ogillande av sin medspelares agerande, d.v.s. indirekt avslöja sina egna planer.

Scenariots balans skulle ju även kunna påverkas av att enheterna inte samverkar till 100%, vilket designern förutsatt. Lagspel ger dock fördelar i att, delad glädje är dubbel glädje, alternativt att inte behöva bära hundhuvudet ensam.

Link to comment
Share on other sites

Ytterligare ett sätt att skapa den "friktion" du efterlyser är att tillämpa de regler som fanns som optional i SL modulen GI Anvil of Victory, nämligen Command Control.

Vet dock inte om allt går att överföra på ASL, men tror det.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Intressant ,vi har här nere i blekinge nu startat en ny RB-kampanj o vi är lite inne på det här med att spela på tid.

Vi kör nu ett test med schackklocka o i förlängningen ämnar vi att köra hårdare , kan bli intressant att se vad man skall ta sig till när ens tid är ute o det finns tid över på motståndarsidan :D

 

Jag vill ha hjälp med att hitta en gammal artikel om detta att spela på tid, någon gång i den grå sl-forntiden hade någon en artikel om detta i en General (förmodar jag)

 

För övrigt fick jag mitt livs bästa sl-upplevelse vårvintern -83 i Stockholm då css arrangerade spelhelg, det var ett sl-scenario som kördes "double-blind" med speldomare , helt underbart , har själv experimenterat med domarledda spel men det tar tid o är lätt att missbedöma vissa saker, men det tål verkligen att vidareutveckla.

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

jag kommer ihåg (kollade mina anteckningar) att jag spelade TTR's (Team Tank Rumble) för ca. 12 år sen via mail. Det var dubble-blind med domare. Man körde stridsvagn & kommunicerade via radio till medspelare, dvs via domaren till medspelare - otrolig kul. Men den bästa upplevelsen var ner vi körde med samma koncept ett combined arms scenario - kommer ihåg att jag hade ledare, 2 platoon/LMG och en AT gun som ingick i en tysk styrka på Östfronten under Winter 41(?) min uppgift var att hålla en defensiv position i försvarsperimeter kring en by - vi blev anfallen av Ryssar i en Natt-assault. AT kanonen hade begränsat ammunition och några pansarskott, Ryssarna kom med KV's & human-wave - mitt grannavsnitt blev overrun. Jag träffade KV'n flera gånger utan resultat. Fick till slut en och en annan ändrade riktning bort från oss. Totalt kaos (fog of war) och ingen visste vad som hände. Bland det bästa jag nånsin har spelat i ASL värld. Domaren vi hade skrev bra kring händelserna ner det var dags för ny information inför nästa aktivitet/turn. Kommer tyvärr ej ihåg vem det var som var domare & höll ihop spelet - men det måste har varit ett stort jobb just med combined arms.

 

MvH/Tysken B)

Link to comment
Share on other sites

Yupp, domaren berättade vad vi hörde/kunde se - samt att vi (beroende på situationen) kunde kommunicera med andra enheter i vår styrka. Vi berätte vad vi ville göra & domaren berättade vad som hänt, tex nu ser du hur en stridsvagn kör kommer fram ur skogen som befinner sig 100 m ifrån din ställning där ledaren befinner sig - vilket inte innebär att AT kanonen ser vagnen, eller att du hör stridslärm & motorljud från panzervagn på din västra sidan, men du ser bara en panzer silhuett som är svart att avgöra om Tysk eller Rysk, osv.

 

//Tysken

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...