Jump to content

Firegroups


Janusz
 Share

Recommended Posts

Tysk turn 2a, av 6.

Du spelar tysk och ska anfalla norrut, förbi de hindrande ryska enheterna.

Hur spelar du? Motiver ditt svar :D

 

Frågan kommer ur mina funderinga kring det här med firegroup, om och när man ska skapa stora attacker.

Janusz

post-18-1091115058.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hej Flickor

 

467 längst till vänster skjuter 4+1 på ryss till höger.

Mittersta 467 gör assault move en hex norrut och lägger rök ytterligare ett steg norrut på en "1a".

467 längst till höger går antingen normalt eller assault move beroende på rysk reaktion och effekt av skott i PFPh i nordöstlig riktning.

Varför ? Kändes som att det var så jag skulle göra. Jag hoppas att scenariot i sig är större än 3 vs 2 squads så det beror ju en del på sådant också samt vad det är för VC.

Link to comment
Share on other sites

Skjuta?!? :)

 

Du har tre grupper, ryssen två. Jag springer naturligtvis CX med grupp 1 och springer norrut på två rutors avstånd från ryssarna. Om en eller båda av de ryska enheterna skjuter så springer nästa grupp något längre bort för att inte ryssarna skall kunna skjuta SFF. Minst en grupp kommer att kunna komma förbi, och det är inte helt otroligt att åtminstonde en till kommer att vara kvar (ev. pinned). Ännu bättre hade det varit om jag kunnat dela tyskarna i halvgrupper! Den tyska gruppen längst till höger kan också överväga att använda dash rakt norrut beroende på hur långt man vill komma.

 

Ja, jag vet att jag är störig och inte kan följa instruktioner... :D

Edited by pmanlig
Link to comment
Share on other sites

Tja Patrik, jag borde vetat bättre... :rolleyes:

 

Nä, ärligt, om detta var en del av ett scenario så skulle du såklart inte ta sådana risker för att få igenom en grupp. Men skulle du preppa, och hur skule det se ut?

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Hej pojkar och flickor,

 

Med 5 GT till förfogande (detta är 2 av 6) kvar att spela går det nog bra att köra på säkerhet - om nu alla tre tyskarna måste av planen. I det läget kanske en FG på 12 (+1) kunde sitta fint mot den norra ryssen i GT2. I princip kan man ju knalla på flera GT till för att göra rusningen på slutet, då ryssarna borde vara ganska decimerade.

Med bara 3GT totalt vore det intressantare (alltså denna och en till).

Matts

Link to comment
Share on other sites

Är spelplanen så här liten så finns det ingen anledning att springa ut i det öppna när det är fyra rundor kvar. Då skulle jag skjuitit en 8+1 och en 4+1 tills något bra hände.

 

Är det dock ett normal scenario och detta bara är en del av planen så krävs naturligtvis movement redan nu.

Har man Smoke-exponent på 1 så ska man se det som ren bonus om man får Smoke, dvs man ska inte basera anfallet på det. I detta fallet innebär det att man måste "offra" några män och det idealiska hade därför varit att ha tillgång till två halfsquads...

 

Jag skulle assault move:at längs högerflanken eftersom det ger mer skydd där i framtiden. Försöka kasta rök med jag står i skogen känns också som en bra idé - det finns inte så mycket att förlora på det. Skjuter ryssen First Fire med båda sina enheter så får jag en tredje squad att röra mig hyfsat fritt med.

 

Kul diskussion Janusz!

Link to comment
Share on other sites

Tja Patrik, jag borde vetat bättre... :rolleyes:

Ja, det borde du verkligen! :D

 

Nä, ärligt, om detta var en del av ett scenario så skulle du såklart inte ta sådana risker för att få igenom en grupp.

Var inte så säker på det! Låt säga att det här är en del i ett större scenario där jag har fler trupper som är på väg att följa upp det här anfallet. Då är det mycket möjligt att en enda enhet bakom ryssarna innebär skillnaden mellan eliminerade ryssar och brutna ryssar som snabbt rallar igen. Då kan det mycket väl vara värt att chansa. Risken är trots allt inte så stor att jag själv får värre förluster än någon bruten enhet - och med backup på väg så är det ingen fara.

 

Men skulle du preppa, och hur skule det se ut?

Om det finns tid att preppa så antar jag att det finns tid att skjuta med alla enheter:

 

3x(4+1) = MC på 30/36, K/#på 0/36

(8+1) + (4+1) = MC på 31/36, K/# på 1/36

12+1 = MC på 26/36, K/# på 1/36

 

Man får alltså i snitt 30/36 st MC om man delar upp allt i tre attacker, men har ingen chans att få en K/#. Om man skjuter en attack med 8 FP och en med 4 FP så får man flest MC (31/36), och har chans att få K/#. Om man lägger ihop allt så får man i snitt färre MC, och inga bättre chanser att få en K/#. Det som gör mest skada är alltså en attack med 8 FP och en med 4 FP. Visserligen kan man få högre MC med 12 FP, men det uppväger troligen inte att man får 5/36 färre MC-resultat.

 

Att skjuta prep fire är dock inte alls ett självklart val. Om scenariot består av "den som vinner den här eldstriden vinner scenariot" så är det naturligtvis rätt, men oftast skall man uppnå något annat, och då är det kanske idé att göra assault move fram mot ryssarna med alla tre grupper, att manövrera runt med en grupp för att få encirclement/failure to rout, eller att göra något helt annat. Att slå ut båda de ryska grupperna i en ren eldstrid tar så pass lång tid att det väldigt sällan är en vettig idé i ett vanligt scenario.

Link to comment
Share on other sites

Intressant!

 

Du räknar inte med cowering, va? För då försvinner K/ men de många mindre attackerna förlorar också.

 

När man skjuter fler små 4+1 så kan man få till en CS på dubbel-cod. Dessutom, om man har tur och ryssen codar tidigt i PFh kan de som ännu inte skjutit springa.

 

Det här exemplet hade varit klart klurigare om nationaliteterna bytte plats, så de med spraying-fire försvarade.

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Du räknar inte med cowering, va? För då försvinner K/ men de många mindre attackerna förlorar också.

Alla siffror stämmer även om man räknar med cowering, men jag medger att jag första gången inte räknade efter vad gäller antalet MC. K/# är däremot lätt att inse att det inte spelar roll, då "3" på 6 FP är en K/2, precis som på 8 FP.

 

När man skjuter fler små 4+1 så kan man få till en CS på dubbel-cod. Dessutom, om man har tur och ryssen codar tidigt i PFh kan de som ännu inte skjutit springa.

Mycket liten risk att detta skulle inträffa då båda de ryska enheterna kan skjuta på enheter som flyttar sig. Att bryta båda enheterna med 4+1 är inte stor chans:

(10/36 * 21/36)^2 ~ 2,6% chans. Att lyckas bryta en enhet med 4+1 har c:a 16% chans att lyckas. [Ja, jag har förenklat båda beräkningarna något, lär inte göra någon stor skillnad.]

 

Lite för liten chans för att det skall vara en bra idé. Om man verkligen måste fram omedelbart så chansar jag hellre på att springa med samtliga enheter.

 

Det här exemplet hade varit klart klurigare om nationaliteterna bytte plats, så de med spraying-fire försvarade.

Man kan ju också utnyttja det offensivt. Om man tar två enheter och skjuter spraying fire på ryssarna så har man faktiskt c:a 9,45% chans att bryta båda, i stället för 2,6%! Fortfarande inte bra odds, men en klar förbättring! :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...