Jump to content

Starterkit eller Da big badaboom direkt?


Scipio
 Share

Recommended Posts

Nu är det dags igen för att förleda ytterligare en tidigare ospelad spelare in på denna ädla hobby igen.

Vad jag funder på dock är vad som är bäst nu när ASL-starterkit finns att tillgå.

 

Är det bättre att börja med starterkiten och dom små scenariosen där eller är det bättre att satsa på "the real thing" i stället som jag tidigare har gjort?

 

Fördelen som jag ser med att börja med starterkiten är att:

- Vi slipper risken för skrämselhicka inför alla regler i det riktiga ASL.

 

Nackdelen med starterkiten är:

- Missar det mesta av det som gör ASL så nyanserat och coolt.

 

Någon som har mera för/emot/tankar/tips/idéer?

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det verkar lättast att börja med starter kitet. Man kan addera fler saker från vanliga ASL till starter kit scenariona vartefter man spelar dem. För en ny person är det tillräkligt avancerat och nyanserat med bara starter kit. Lär en snubbe ASL just nu och gör på detta viset.

Link to comment
Share on other sites

Har använt starterkit för att låta nybörjare pröva på och se ifall de vill gå vidare. En spelare har hittills gått vidare till "riktiga" ASL främst då Paratrooper scenarion och nu även lite vagnar.

 

Tycker att de StarterKit scenariona som vi spelat har vart ytterst balanserade, särskilt S1 då det oftast inte vart avgjort före sista rundan.

Link to comment
Share on other sites

Tycker att starter kit är att föredra.

 

En av flera anledningar är att nybörjaren faktiskt kan lära sig alla regler och således spela på samma villkor mot veteranen han möter. Av egen erfarenhet så tycker ofta nybörjare det är tråkigt att hela tiden drabbas av regler eller regelundantag dom inte känner till.

 

"Aha! du tror inte jag kan nå till den byggnaden, då springer jag CX! Aha! du tror inte jag kan nå den byggnaden för att jag inte deklarerat CX, då deklarerar jag CX nu så får jag gå en ruta extra! Aha! du tror inte jag kan nå till den byggnaden även om jag springer CX, då springer jag bypass! Aha! Du springer bypass här mot mig, då skjuter jag i hexspinen med en -2 attack. Aha du springer utan att jag kan se en ruta som du springer på. Då skjuter jag i hexspinen! Med minus två eftersom du använder road bonus! Osv..."

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle ta tvärt om, (bara för att krångla lite).

Riktiga regelboken, men små scenarios, Board 1, kanske SW därefter Puma Prowls för AFV's.

 

Var initiellt "pro" starter kit men nu skulle jag ta Da big badaboom direkt.

 

Antar att jag bara skulle krångla till det med - "You have to unlearn what you have learnt!" och det bara blev soppa av alltihopa. Dessutom är det ju helt olika spel utan concealment, bypass, fire-lanes - lika bra att starta med det direkt, annars blir det som för mig som fortfarande ibland kommer dragande med någon gammal SL-regel. :D

 

(Vi ses imorgon) :)

Link to comment
Share on other sites

Hej Roger,

 

Ta "the real thing" på en gång.

Med vettiga scenarion och bra handledning (framförallt det senare) borde det räcka.

Vad beträffar ASLSK har jag mitt ligger på hyllan "utifall att". Ja, utifall att jag jag får för mig att sluta spela ASL. Då kan jag trappa ner med ASLSK för att kanske helt lyckas sluta i nästa steg.

;)

 

Matts

Link to comment
Share on other sites

Hmm, börjar känna av effekterna av mentalt vindflöjelsyndrom här... :)

 

Om jag tittar på hur jag själv skulle reagera om jag vart introducerad via starterkiten så skulle nog mitt intryck vara att det här verkar ganska stelt och torftigt system och även om det skulle vara lätt att få pli på hur många MF man har osv. så skulle det nog vara det jag kom ihåg.

 

Däremot har jag haft god lycka med exempelvis Defiance of Hill 30 med nybörjare tidigare. Ge dom handfull med extra squads och låt dom spela tysk.

Det är ju inte så mycket att göra i det scenariot förutom att kuta frammåt men man får ju en rätt bra känlsa över avstånd och höjder och värdet av olika terräntyper, HIP, concealment, firelanes m.m.

Med en hög med extra squads så är det inte så svårt för nybörjaren att vinna trots att han inte kommer att kunna alla regler vi har gått igenom under scenariot, men det blir nog tillräckligt mycket strid för att även lite "freaky" (HOB,CC;Sniper m.m.) saker skall hinna inträffa.

 

Frågan kanske igentligen är om man inte skall gissa litegrann om vad man tror om nybörjaren, vill han spela ett spel där han kan bemästra reglerna snabbt eller fångar man honom bättre om man i stället låter honom se möjligheterna och nyanserna i spelsystemet?

Link to comment
Share on other sites

Frågan kanske igentligen är om man inte skall gissa litegrann om vad man tror om nybörjaren, vill han spela ett spel där han kan bemästra reglerna snabbt eller fångar man honom bättre om man i stället låter honom se möjligheterna och nyanserna i spelsystemet?

 

Scipio har helt rätt. En del människor vill redan som nybörjare ha en chans att göra en "tada! Den var du inte beredd på", och då är ju ASLSK enda chansen. I ASL måste de hela tiden fråga, och därmed avslöja sina planer.

 

Men en del kan ta på sig "lärlingsrollen", och spela 10 scenarion med hjälp. De kanske vinner ett och annat, men kommer hela tiden känna att det inte är "på riktigt", att segrar inte riktigt räknas.

 

"Anpassa din undervisning efter den du ska lära"

Det låter nästan som ett kinesiskt talesätt

 

Janusz

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Tjena,

 

Eftersom jag hade tänkt introducera min svåger i ASL funderade jag på om jag skulle köpa starter kit eller ej. Jag valde till slut att inte köpa starter kit för att slippa det där med att man ska behöva lära om hela tiden. Alla minns väl mekaniken på högskolan... man fick lära sig en sanning under grundkursen för att sedan under fortsättningskursen veta att det inte var hela sanningen och fick lära om. Sedan fick man under fortsättningskurs 2 lära om igen och sedan tillkom en del sanningar i kvantmekaniken osv. osv.

 

Igår så körde vi till slut Defiance on Hill 30 med full regeluppsättning. Det är klart kommentarer som "Du ändrar reglerna hela tiden" dök upp när ytterligare en regel dök upp som ändrade förutsättningarna men det gick ganska bra ändå. Dan tyckte inte det var så roligt när min HIP 337 pangar på ett 3(-2) på en fet stack och får 1KIA i resultat. Han lärde sig dock snabbt att inte gå i killerstacks i öppen terräng :lol:

 

Idag körde vi om scenariot och jag var mäkta imponerad av vad han lärt sig. Han verkar ha blivit biten eftersom han vill köra lite till. Nästa gång spelar vi The Last Bid eller så välger vi något enkelt igen.

 

Gott nytt år gubbar. Tack för ett trevligt 2007. Vi ses på Stockholmsturneringen.

 

asad

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...