Jump to content

Att lära Newbies


Jimarw

Recommended Posts

Hej alla.

 

Vill först tacka Andreas för ett fantastiskt fint initiativ. Det vore riktigt kul om detta forum kunde lyfta och man kunde slippa, eller i alla fall dra ner på ASLML. Min fråga är egentligen ingen Newbiefråga utan handlar snarare om hur man skall lära ut ASL till en newbie på ett bra sätt. Är själv rätt ringrostig trots nära tio scenarion under förra året. Ringrosten eftersom jag dessförinnan inte spelat på flera år. Tror mig dock ha ngt hum om regelverket och skall nu försöka axla ASLlärarens tunga mantel.

 

Jag har just lyckats introducera en nybörjare som verkar mkt intresserad av att gå vidare med sina "studier". Hittills har jag nog inte varit ngn vidare pedagog utan har hattat rätt mkt mellan olika typer av scens., av olika svårighetsgrad och med olika typer av terräng. Vi har hittills spelat 5 st. scenarion. Vi började med gamla Goda "Guards Counterattack" för att hasta vidare till ett mindre med tanks ur OotA. Sedan spelade vi två stycken ur CHs serie om luftlandsättningen i Normandie. De var ur Shanley´s Hill-paketet och var mkt små och snabbspelade med bara infanteri och MGs. Dessa upplevde jag fungerade bäst. Det sista vi spelade var ett pansarscenario ur Classic som hette "The Puma Prowls", det gick också rätt hyfsat.

 

Hittills har ínlärningsprocessen präglats av en kompromiss mellan att lära honom grundläggande mekanismer i reglerna och att introducera nya leksaker. Det senare kändes nödvändigt för att hålla uppe intresset inför det som vid första anblicken blir själsdödande sifferexercis a la IFT. En eller annan tank har ju en tendens att lyfta anrättningen ngt när IFT och alla + och -mods som haglar känns tunga alldeles i början.

 

Jag har upplevt det som svårt att hitta(för att tala slalomspråk) en bra "linje" härvidlag. Är det någon av er andra som haft funderingar kring detta? Hur har ni gjort när ni introducerat nya spelare? Vilka scenarion har ni spelat med dem? Hur lång tid har ni dröjt innan ni introducerat pansar etc.

 

Det hade varit bra om man haft det kommande nybörjarpaketet som en guide. Vore intressant att höra om era erfarenheter och kanske få några kloka råd inför fortsättningen. Jag hade tänkt köra ett infanteriscen från Paratrooper denna torsdag. Ev. Defiance on Hill 30.

 

Hälsningar

Link to comment
Share on other sites

Det är kanske lättare att välja väg in i ASL om man vet vad newbien har för intressen?

 

Är det en historiskt intresserad går det kanske bra med ex.vis Shanleys Hill så att man kan fokusera på en typ av terräng och enheter och gå igenom dem ordentligt. Att prova häftiga saker är kanske inte lika viktigt för den typen.

 

Är det ungdomar som vet vad Warhammer är kanske det passar med spel som ex.vis Scott Jackson på ASLML beskrivit. Multiplayer, där varje spelare har nåt AFV och någon squad. Snabbt och enkelt. Därigenom fokus på de sociala möjligheter som faktiskt (!?) finns i ASL.

 

Säga vad man vill om ASL - inte finns det ont om scenarion att välja på. :rolleyes:

 

Vad man än väljer gäller det väl att göra det roligt för den man vill intruducera. Glömma överkurs typ cowering i början. Bara använda mods man snabbt kan räkna ut i huvudet. Låta dem "fuska" när de inte inser att de gör det. Vara generös och säga "öh, det där kan vara lite farligt för dina gubbar..." om det behövs.

 

Defiance on Hill 30 har jag bara goda minnen av från nybörjar/omstarter. Jämna spel ända ut i sista omgången. Inte för mycket enheter men tillräckligt för att inte förlusten av en Mtr ska knäcka en.

Link to comment
Share on other sites

Visst, scenarion saknas sannerligen inte och jag tror att det är viktigt att, som du säger, tänka på målgruppen och inte vara för petig med regler och kanske inte ens göra sitt bästa för att vinna varje gng. Inte för lätt och inte för svårt bör väl vara en tumregel.

 

Har faktiskt planerat för en liten ASL- happening senare i år på spelklubben där jag tänkt använda just detta lite mer rollspelsaktiga anslag och försöka intressera warhammerkidsen. Själv skulle man ju kunna fungera som ngn sorts spelledare eller domare och sedan låta varje deltagare spela en tank commander, dela upp dem på två lag och spela "blint". Vore ju riktigt lajbans för en själv också gissar jag. Har ngn ngra erfarenheter av sådant?

Link to comment
Share on other sites

Själv tycker jag att flera av turneringsscenariona ("T1-T10", som jag tror kommer från The General ursprungligen) är väldigt lämpade för nybörjare.

 

De är små och man kan välja ungefär hur avancerat det ska bli, beroende på vilket scenario man väljer.

 

Håll ögonen på Nybörjarlänken på huvudsidan, där kommer snart vår första Nybörjarinstruktion att läggas upp! Vi har valt att dela upp det, precis som DreadTom säger, på att lära sig reglerna steg för steg. Strunta i Cowering, Snap shot och liknande i början. Det blir totalt en femstegsprocess innan man kan grunderna.

 

;)

Link to comment
Share on other sites

Ett annat tips för bra nybörjarscenarion är minikampanjen Market Garden A32-A38. Scenariona är små, snabbspelade och få trixigheter att tänka på för den som sätter upp. Dessutom är Victory Conditions flexibla, vilket gör att spelet inte är hopplöst förlorat om tagit lite för lång tid på sig. A34 - Lash Out är en klar favorit; infanteristrid med support av en stridsvagn som har mycket begränsad rörlighet (typ Movementpoints på 3 rutor).

Link to comment
Share on other sites

Har faktiskt planerat för en liten ASL- happening senare i år på spelklubben där jag tänkt använda just detta lite mer rollspelsaktiga anslag och försöka intressera warhammerkidsen. Själv skulle man ju kunna fungera som ngn sorts spelledare eller domare och sedan låta varje deltagare spela en tank commander, dela upp dem på två lag och spela "blint". Vore ju riktigt lajbans för en själv också gissar jag. Har ngn ngra erfarenheter av sådant?

Har inte provat demospel själv, men har sparat ett par varianter från ASM-ML. Hör av dig om du vill ha beskrivningarna!

Link to comment
Share on other sites

Som nybörjare med SL i bakgrunden tycker jag att de scenarion jag spelat hittills gått bra gradvis framåt.

 

Inledde med

ASL 1 - Fighting Withdrawal (jobbig stavning)

och följde upp med

ASL 11 - Defiance on hill 30.

 

Kändes bra trots jag förlorade båda dusterna

:)

Link to comment
Share on other sites

Defiance on Hill 30 är ett riktigt bra scen. som en nybörjare kan greppa snabbt trots nivåskillnader och annat (det är nog det hittills som har fungerat bäst). Bara man pekar ut ung. hur mkt man kan se från Level 2 innan. Det gjorde jag och blir nu tuggad till småflis som tysk anfallare :(, men det är sådant man får ta.

 

Hälsningar

 

Jimmy Engren

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle nog hålla mig undan tanks ett tag om jag lärde ut ASL (vilket jag gör). Att gå från "Vanilj bara infanteri" till tankstrid är kapitel C och D i en smäll, samt att B förändras.

 

Själv spelade jag i över ett år utan tanks. Till och med lite PTO, men inga tanks.

 

Observera att fordon har massor med movementmöjlgheter, CE/BU, kanoner som behöver träffa på ATT/ITT samt inte förlåter misstag. En utslagen tank är en död tank. Infanteri bryter och kommer tillbaka igen.

 

Men om nybörjaren vill lära sig regler hellre än att vinna eller bemästra det han lärt sig, visst, kör tanks, PF, OBA och rök också! :D

 

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Hej

 

Jag har lärt upp en kompis som har spelat mycket Boardgames men inget ASL tidigare. Vi har spelat flera små scenarios om igen (riktigt kul faktiskt - blir som små schackpartier). Hursomhelst, de scenarios vi spelat är:

 

At the Very Beginning ON1

Strayer's Strays T16

Aachen's Pall T8

The Puma Prowls T2

Duel of Long Barrels ON5

 

Det första scenariot (mitt eget ON1) ær en hel del random OB men med bara trupper på Board 1. Mer erfarna spelare brukar inte tycka för mycket random är bra, men med ASL-Newbies som är vana att "slå lite tärning" fungerar det.

 

Tycker scenariot (ON1) är bättre än Guards Counterattack (som första spelning). Risken med Guards Counterattack är att det blir en lång spelning med regler som Human Wave etc... Det är också en hel del trupper för att vara ett start-scenario.

 

Sen kommer Puma Prowls som är ett helt supert AFV-starter scenario.

/ola

Link to comment
Share on other sites

Risken med Guards Counterattack är att det blir en lång spelning med regler som Human Wave etc... Det är också en hel del trupper för att vara ett start-scenario.

Skulle definitivt undvika att använda human wave i ett nybörjarscenario. Det räcker nog med assault move och double time som alternativ till "vanlig" movement.

 

Sen kan det ju vara bra att ha många enheter i ett scenario. Då kan ju en nybörjare både skjuta och flytta; att tvingas välja mellan dessa är ju inte alltid så lätt! Sedan innebär ju många enheter att man kan förlora några (genom otur/dumma drag) utan att det är kört.

Link to comment
Share on other sites

Human wave är ofta en chansning, någonting som antingen går hur bra som helst eller riktigt åt skogen. Ofta behöver man chansa sent i spelet under desperata omständigheter och då har man nästan aldrig en uppställning som gör en human wave möjlig. Spelar man däremot Japan, har man betydligt större användning för den japanska motsvarigheten.

 

Det finns också tillfällen när man spelar mot en spelare som man vet är mycket bättre än en själv. Vid ett sånt fall kan en tillsynes onödig chansning vara värd om dess resultat ger en stor fördel. I dessa fall har jag användt human wave i ett tidigt stadium.

 

När det gäller Guards Counterattack är en human wave möjlig i ett tidigt stadium och är en stor chansning. Det är ju ens 6-2-8or som man gör en human wave med, men blir den lyckad har man vunnit en turn och har en enorm fördel i resten av scenariot.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Hej Martin o alla ASL sweden!

 

Hade en dispyt med MMP angående mina scenarios och publicering, det slutade med att jag fick stänga ned WEB-sidan.

De hotade med lite HASBRO advokater och så. :angry:

 

Scenario's är nu "submittade" till MMP och allt är förlåtet.

Därför är jag lite tveksam till att lägga ut dem på WEB igen.

 

Men är ni intresserade så maila mig så kommer de i ett nafs... ;)

ola.nygards@cad-q.no

 

Jag har ett par nya scenarios (större) nästan klara, hade tänkt att utnyttja detta forum för att få lite tips/ideer/SSR-check etc... kanske t.o.m en speltestning.

Det är ju ett oerhört kompetent forum och alltid är det nåt man glömt i sin "design".

 

Om ni spelar scenarios är jag naturligtvis intresserad i en AAR och att de listas på ROAR, med tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...