Jump to content

S23 - Monty´s Gamle


Daniel
 Share

Recommended Posts

Jag har insett att jag suger på både taktik och strategi, jag tänker efter för lite och jag har inga tumregler när jag spelar utan jag brukar gå på känsla. Mina setup:er lider av samma problem

jag har svårt att fokusera på uppgiften och på att analysera terräng samt trupper.

 

Jag behöver bättra mig helt enkelt, ett steg mot rätt riktning är att ha flyttat över till Andreas Carlssons RB-grupp efter att ha fått storstryk i RB mot Brain (på 3:e dagen).

 

Jag har börjat studera SK3 och det finns ett antal intressanta mindre scenarios som presenterar små strategiska problem, t.ex. S23 Montys Gamble.

 

Jag är lite intresserad av hur ni skulle tackla britternas setup i detta scenario, både med SK-regler samt med fulla ASL-regler, det skulle pckså vara intressant att höra lite hur

ni har resonerat när ni har kommit på era setuper.

 

Det skulle också vara intressant, om det är någon som orkar, att höra hur man ska gå tillväga som tysk för att ta sig igenom byn.

 

Scenariospecifikation:

Britter mot Tyskar.

 

Tyskarna anfaller från öster och ska ta sig igenom byn och exit:a med minst 17 VP (7 / vagn med MA och 6 utan MA och så det vanliga Inf) i väster.

Alla britter sätter upp HIP om inte i Open ground. och Guns får ej HIP i Paved Road (det vanliga alltså)

 

Den brittiska 9-1:an kan modifiera TH DR:s för en av kanonerna.

 

Britterna Cowrar inte

 

De två StuG IIIG(L) startar spelet med CMG Disabled.

 

Britterna sätter upp mellan hexrow D och O.

 

Trupper:

Britter:

4st 4-5-8

2st Inf Crew

9-1

2st 8-1

LMG

PIAT

2st 57mm 6pdr

 

Tyskar:

4st 4-6-7

2st 4-4-7

2-4-7

8-1

8-0

3st LMG

StuH 42

2st StuG IIIG(L)

 

Brädet (Norr uppåt):

post-75-1183316616_thumb.png

 

Viktigt att notera är att i SK finns inte Bypass eller VBM, ingen overrun.

 

Jag har själv funderat på detta problem och jag ska senare försöka presentera min analys.

 

// Daniel

Edited by Daniel
Link to comment
Share on other sites

Scenariot är 4,5 turns.

Jag tror inte det finns boresight i ASLSK.

Värt at påpeka är att infanteriet, men inte kanonerna, är immuna mot fiendeeld så länge de är HIP. Konstig effekt av att det finns HIP-regler för kanoner, medan infanteriets HIP är en SSR med brister.

 

Mitt svar:

Eftersom pansar står för majoriteten av tyskens poäng, och de också är snabbast och svårast att omgruppera mot, så börjar jag med AT-vapnen.

En kanon i J10 med CA till K9 ser massor av brädet, och kommer få LOS till alla STuG som inte riskerar BOG i J0. Orchard-road gör att endast orchard i J8 hindrar fri LOS rakt upp, men fin LOS till L6-området är också viktigt. Ge den 9-1:an för att kompensera lite för kort LOS-tid.

Den andra kanonen placeras i I3. Oj oj oj så mycket man ser därifrån. En PIAT i I5 kan plocka en StuG som snabbt försöker köra emellan, och kan också omgrupperas till endera flanken om det behövs.

 

Infanteriet i övrigt ska stödja dessa positioner, så skyttegrupp med ksp och 8-1:a i I4 känns bra. Kanonen i J10 är lite utsatt om tysken kommer in i M9 runda 1, så jag funderar på om man inte har övrigt INF i M9 och K7. Sätt ledaren i K7, så kan en bruten kompis i M9 routa bak till I7 som blir en samlingspunkt för bägge.

 

För tysken ser det riktigt illa ut enligt mig. Det är stor risk att fölora två StuG till de fina brittiska kanonerna, som är bra och farliga med hög ROF. Det tyska infanteriet är också så svagt att man inte kan räkna med att det kan rensa ut avslöjad kanonposition, särskilt inte i ett så kort scenario. Att anfalla en helt HIP fiendelinje är svårt, särskilt utan stora mängder halvgrupper (ingen deploy).

 

En taktik som jag kan tänka mig, är att välja en sektor (säg J7), som man läger rök på med samtliga vagnar, för att minimera LOS. Skjut rök i L7, J6 och J8, storma sedan med allt infanteri rakt igenom där. En eventuell fiendegrupp kan man ta hand om av bara farten om man sätter in alla 6 grupperna i framstöten, har man mindre kommer man bromsas upp och ge britten tid att omgruppera. Rundan efter kommer StuGarna att köra igenom samma sektor i skydd av röken som ligger kvar, och infanteriet har förhoppningsvis avslöjat eventuella fiender.

Men om britten baserat sitt försvar i F5/G6 är man så klart körd.

 

För övrigt har E5 fin LOS överallt, men problemet är att infanteriet inte får något skydd av en knon här. Området är fritt från bra infanteripositioner.

 

En allmän observation man kan göra är att britten inte ska vara rädd att släppa HIP och omgruppera om en position inte längre är meningsfull. Att falla tillbaka och ta nya poster är A och O i alla försvar, och C3 är finfint för en sista "stand". En grupp med LMG och 8-1:a kan härifrån med tur hindra 2-3 tyska grupper från at springa ut.

 

Janusz (märks det att jag har semester?)

Link to comment
Share on other sites

Orchard-road gör att endast orchard i J8 hindrar fri LOS rakt upp

Värt att notera är att LOS inte får lämna Road Depiction för att hexen inte skall ge Hindrance.

Nu vet jag inte hur denna karta ser ut i verkligenhet, men dom nya (SK-style) kartorna har ju mycket mera "vobbliga" vägar än som gamla monterade.

Hex J6 ser lite misstänkt ut i VASL versionen.

Link to comment
Share on other sites

Jag behöver bättra mig helt enkelt, ett steg mot rätt riktning är att ha flyttat över till Andreas Carlssons RB-grupp efter att ha fått storstryk i RB mot Brain (på 3:e dagen).

 

För att kapa tråden och förtydliga:

Åja, ge inte mig hela äran. Får inte glömma Stefan som ledde västoffensiven.

Link to comment
Share on other sites

Vad är AAR? Jag ser ingen RB AAR på forumet om någon avslutad kampanj!

Vi (alla här) vill ha en utvärdering, men vad sidorna har lärt sig av kampanjen. Regler och taktik. Dela med er av insikter. En bra RB AAR kan stilla RB-abstinensen en smula.

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Intressant resonemang Januz.

 

Jag gillar inte huset i M9 och speciellt inte den hexen, eftersom om en enhet bryter i M9 så har han inte valet att routa tillbaka till I7 utan måste om han väljer bort L8. gå till L10 eller N7. vikket gör den positionen till en dödsfälla.

 

Själv så funderade jag på att sätta en av mina 6pdrs i D2 men jag inser nu att det är en för begränsad placering, endast om vagnarna tar den vägen får jag användning för den.

 

// Daniel

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...