Jump to content

Patton´s Prayers


Hubespocket1
 Share

Recommended Posts

Första gången Anders och jag spelade, och han föreslog "Patton´s Prayers". Scenariot publicerades i ASL Annual 1995 under benämningen Scenario A71. Det är Ardennerna 1944. En Ami styrka, 9 6-6-7 squads, 4 Shermans och 7 Halftracks (varav en med 12 i firepower), ska bryta igenom det tyska motståndet i byn på bräde 3. Det tyska kompaniet, 12 squads, är krigströtta Fallschirmjäger (ELR 2)och har MMG och en Panzerschreck som tyngsta vapen.

 

Jag spelade som Amerikan. Tyskens setup verkade solid utan uppenbara svagheter. Hans vänstra flank var den som var minst försvarad så jag avdelade ungefär halva min styrka att göra en kringående rörelse och anfalla in i byn från vänster. Andra halvan av styrkan anföll frontalt rätt in i byn. Tyskarna pressades sakta men säkert bakåt av den, i eldkraft, överlägsna amerikanska styrkan. Tyskarna drog sig metodiskt bakåt. Som kuriosa kan nämnas att en heroisk tysk conscript squad överlevde en Prep Fire från två Shermans, fyra squads och två Halftracks... :unsure: Väl inne i byn hettade det till ordentligt med flera närstrider och, som det verkade, Panzerfausts från varenda liten byggnad. Två Shermans slogs ut, en av Panzerfaust och den andra av Panzerschreck. Sista turnen stod spelet och vägde, och det avgjordes i close combat phase... där tyskarna avgick med segern på grund av en 4-6-7 som fortfarande levde. Jämnare än så kan det inte bli! Hatten av för Anders. Segern går ju ofta till den som begår minst antal misstag, och vad jag kunde se var Anders spel solitt rakt igenom.

 

Scenariot får betyget godkänt. Pressen är på amerikanen att hela tiden hålla anfallstempot uppe. För tyskens del gäller det att försöka hålla sin styrka någorlunda intakt och behålla concealment så länge som möjligt. Scenariot tog ungefär fyra timmar att spela, och det kändes som vi hade bra "regelflyt" rakt igenom. Om man ska vara lite kritisk så känns det som amerikanen tvingas uppträda lite ohistoriskt på grund av att man bara har fem ynka turns att rensa en väg genom byn. Victory conditions tar inte hänsyn till amerikanska förluster vilket innebär taktiken "rakt på utan hänsyn till förluster". Detta är väl ungefär motsatsen till hur amerikanerna slogs i verkligheten där de istället använde sin överlägsna numerär och eldkraft för att metodiskt skjuta sönder motståndaren och att samtidigt undvika egna förluster. Du har helt enkelt inte tid att göra detta (vilket jag inte till fullo insåg förrän i slutet av Turn 2, jag hade helt enkelt tagit det lite för "lugnt" eller ska vi säga metodiskt) som amerikan utan tvingas anfalla "ryskt".

Edited by Hubespocket1
Link to comment
Share on other sites

Finns väl inte så mycket att tillägga efter en så detaljerad AAR.

 

Tyckte jag hade bra koll på vad som hände ända till sista turnen då försvaret bröt samman och inte orkade hålla mot den amerikanska eldkraften längre. Som försvarare var det väl inte det mest aktiva scenariot, gällde mest att skulka och behålla ? så länge som möjligt. Men om det avgörs i sista CCPh så måste det väl ändå anses som OK.

 

Kul att det kommit en ny medlem till ASL familjen i Örebro, vi växer; sakta men säkert.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...