Jump to content

ON7 - diskussion


Janusz
 Share

Recommended Posts

Jag slänger mig naturligtvis på en diskussion. Har själv mest funderat på set-up av angrepps-styrkorna.

Som erfarna ASL spelare kommer notera beror ju detta helt på försvararens tankegångar. Men ofta inför en spelning har jag en tanke om hur jag skall utföra scenariot, och försöker hålla mig till idén. Bra eller extremt dåligt, vet ej?

Edited by ON TOP ASL
Link to comment
Share on other sites

Jag säger:

- Placera försvaret lång bak, på karta 4.

Av följande orsaker:

1: Då kan det bjuda motstånd tillsmmans med de tyska förstärkningarna. Annars plockas de var för sig, vilket är mycket lättare.

2: 3 ryska squads får inte plats på stridsvagnarna, och ligger långt efter när tanksen når fram. Dessa kommer 3 grupper kommer ha liten inverkar på striden. De har för övrigt så bråttom att de knappast har tid till något annat än att springa hela partiet för att hinna ut.

3: Bräde 4 ger oss en stor öppet område, där ryssarnas röda TH och sämre IFP-räckvidd kan spela in.

4: Rädsland för att kanonen står bakom dem kan få ryssen att börja leta efter den på bräde 43.

5: Gränsen mellan bräde 4 och 17 erbjuder på vänstra flanken fin skulk- och 'faustterräng. På högra har vi en wall som skydd för tanks, och kanonen kan gömmas på flera spännande ställen som 4GG7.

 

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Offensivt setup!

Jag har funderat på ett generellt setup på detta scenario (Russian).

Taktiken är att hålla en del AFV's i motion med close-support infantry (combined movement) för att pusha på och undvika German AT-Gun ToHit.

 

Start med två IS-2m (eller bara en) och en T-34 med Prep, Smoke, A-L 8-1 CE för att öka en del To-Hit chanser på concealed Defender i Turn1. 9-2+HMG för att knäcka en del stacks i första led, eventuellt låta denna grupp placera "Oppurtunity Fire" om ingen AFV strippar concealment.

 

En SU-100 + T-34 och möjligen en IS-2m startar ett frontalangrepp, combined movement med resterande trupper. AFV's stannar i motion!? (sårbara för AT-GUN To-Kill). De enheter som törs visa sig får 9-2+HMG, Oppurtunity Fire + advancing fire på andra enheter.

Link to comment
Share on other sites

Taktiken är att hålla en del AFV's i motion med close-support infantry (combined movement) för att pusha på och undvika German AT-Gun ToHit.

Jag antar att du menar armoured assault. Vara kvar i motion är ett bra sätt att minska sin sårbarhet för den tyska kanonen, men tanksen får nästan ingen slagkraft, och ger kanonen tre eldfaser innan de kan försvara sig. Jag är inte säker på om en motiontank ger något skydd efter MPh.

 

Start med två IS-2m (eller bara en) och en T-34 med Prep, Smoke, A-L 8-1 CE för att öka en del To-Hit chanser på concealed Defender i Turn1. 9-2+HMG för att knäcka en del stacks i första led

Du förutsätter att tysken ska ställa fram trupper som kan bli skjutna på från bräde 18. Detta verkar dumt av tysken. Det går att få skott på de öppna ytorna på bräde 43 utan att utsätta sig för Prepfire, om det nu är bräde 43 man vill försvara.

Vilken rysk tank ska lägga rök? T-34:orna har smokedispensers, men det är allt.

 

En SU-100 + T-34 och möjligen en IS-2m startar ett frontalangrepp, combined movement med resterande trupper. AFV's stannar i motion!? (sårbara för AT-GUN To-Kill). De enheter som törs visa sig får 9-2+HMG, Oppurtunity Fire + advancing fire på andra enheter.

 

Jag skulle säga att SU-100 är ryssen specialare, som lämpar sig sämst för ett frontalangrepp. Den har brist på HE, mist pansar av alla (och ingen rök), inga kulsprutor men den bästa AT-kanonen. Detta fordon bör hållas i bakgrunden för att sättas in mot Pantern när den dyker upp. Den kan nästan hållas kvar i 18D2, hälls HD, för att hålla borta de tyska tanksen från väggen vid 17EE6. Den har TH#6 på det avstånden.

 

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Jag antar att du menar armoured assault.

Naturligtvis, jag och regler ts ts...

Vara kvar i motion är ett bra sätt att minska sin sårbarhet för den tyska kanonen, men tanksen får nästan ingen slagkraft

Nej, men tanken var att de kvarvarande styrkor som använt prep eller Oppurtunity Fire skulle ta hand om kanonen ifall den törs hoppa fram på plan.

Jag är inte säker på om en motiontank ger något skydd efter MPh.

Nej inte jag heller :huh: men om man får skydd i movement borde man ju få det i andra faser också? Jag och regler ts ts...

tysken ska ställa fram trupper som kan bli skjutna på från bräde 18.

Well, detta ska jag kommentera i nästa inslag se nedan.

Vilken rysk tank ska lägga rök? T-34:orna har smokedispensers, men det är allt.

Oooops, denna borde jag ju redigera fort som fy och sedan skriva 'SNIP' :lol:

Tanken var egentligen generell, att smoka in fiendens styrkor och sedan advancera är ju ingen fel taktik.

 

SU-100;

18D2-17EE6, WOW det var en LOS-check på 26 hexes den hade jag garanterat missat vid en scenarios-setup.

Jag är inte helt enig när det gäller denna AFV, eftersom den är så kass mot infanteri är det bättre att den brukar sitt skydd för trupper och stannar i motion tills de andra enheterna har tagit hand om AT-gun.

 

Om AT-Gun släpper HIP och skjuter SU-100'n så har man ju i alla fall undvikit flank-skott på IS-2 som jag anser ännu viktigare i scenariot.

Link to comment
Share on other sites

Jag säger: - Placera försvaret lång bak, på karta 4.

Hmm klockren analys, (tänkte vänta med att skriva detta men eftersom det inte kom in några andra taktik's så).

I speltestningarna som genomförts har tysken ibland blivit mosad. Klagomålet har varit "hur många spelningar tar det innan man upptäcker fördelen med att sätta upp långt bak" och "gör man så många spelningar på samma scenario"?

Vid speltestningar har CVP varit på 12 inte 16, dvs ännu större risk att förlora om man satt upp långt fram som tysk.

 

Så Janusz, stjärna i kanten till dig ;)

 

Originalt scenario hade German setup

set up concealed on hexes numbered < 6 on board 4 and/or board 43 on hexes numbered > 6

Men jag ändrade det för att german skulle ha lite mer variationer i setup.

 

Jag funderar på att ändra tillbaka (vill inte ha en scenario-dödare på setup) men kanske också använda hex-row 7 för setup på board 4.

och kanonen kan gömmas på flera spännande ställen som 4GG7
Vad tror ni, hex-row 7 eller hex-row 6?

 

Där är lite info till varför jag tänker mig att German måste sätta lite mer upfront. Tanken med scenariot var egentligen inte en tuff/tung tysk försvarslinje långt bak på brädet, detta tror jag blir för svårt för russian.

 

Var det inga andra som ville haka på en taktik-diskussion eller hade helt andra ide'er än de föreskrivna?

Edited by ON TOP ASL
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker nog att det tyska försvaret är lite väk utelämnat. Inga HIP, inga dummies. Står de concealed i skog får de räkna med en hop 3+1, 2+1, 1+1 osv för att strippa conealment, sedan kommer 120mm kanonerna och gör slut på dem. Ställer de upp i hus måste de äta backblast för att ha en seriös chans att göra sig gällande.

 

Den tyska starttruppen är på 18 poäng om man tar kanonen. Det betyder att så länge ryssarna inte förlorat någon tank kan de lungt och metodiskt köra sönder denna trupp, och inte alls stressa för att komma ut.

 

Jag rekomenderar att höja VP-gränsen för förluster till 19, eller "försvarsstyrkan+1". Ge den också ett par dummies, så inte allt blir så enkelt.

Janusz

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej Janusz!

 

Här kommer inspel från speltestare i USA. De har spelat scenariot 4 eller 5 gånger och de tycker inte om ändringen till att begränsa German setup-område.

 

Input efter spelning 4:

Re ON7 - we used the version with complete setup on board 4. I'm not sure

I'm a fan of pushing German setup forward on board 4. You have eliminated

a couple of key locations, IMO, like U8, X8 and Y9 (the latter is particularly useful for interdicting the right side of the board).

 

Input efter spelning 5:

Again, I would not restrict the German setup. I don't think it is necessary.

The German has to fall back fast, but that allows the Russian more time to rush

forward and try to grind the German down.

 

Så nu är jag lite tvekande på scenario setup.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...