Jump to content

Hjälp italienarna att fly!


Janusz
 Share

Vad tror du?  

14 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Så här i jultider kan man lättt få lite ASL-abstinens, och vad är väl bättre än ett litet ASL-problem såhär när dagen är mörk och snön ligger kall och ...öh, ja, ni vet vad jag menar. Mysigt med klurigheter helt enkelt.

 

S10, Paper army. Det italienska arriärgardet har krossats av de hämdlystna grekerna, men flankstyrkan har inte helt lyckats stänga vägen för de retirerande fienderna. Ska dessa pastaätare tvingas tillbringa vintern i grekiskt fångläger?

 

Det är italiensk runda 5 som börjar. De har alltså två rundor på sig (italiensk, grekisk, italiensk) då scenariot är 5,5 rundor långt. Målet är att få ut 10 VP över vänster kartkant, och fulla ASL-regler gäller.

 

Först vill jag att du röstar i omröstningen ovan, och sedan skriver du din motivation, hur DU skulle spelat och vad som är viktigt att tänka på. Jag hoppas på en ordentlig taktisk diskussion, där nybörjare kan få tycka till men också lära sig av veteranernas svar.

 

Ha det så kul - god jul

 

Janusz

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Skulle tro att de stackars pastaätarna ligger lite risigt till. Dock är nog inte loppet helt kört. Om man börjar med gruppen i vetefältet så skulle jag förflytta den genom vetefältet till V8. Om den överlever elden från W6 så kan den flyttas ut i W9 under adv. Den ensamma sq i S3 flyttas till CX till V2 för att hindra sub.fire från grekerna - i detta tidiga läge verkar det otroligt att greken vågar skjuta på honom med sin grupp i W4 så han borde nå fram oskadad. Den italienska gruppen i T1 förflyttas sedan modigt, en och en, till Y2. (Ledaren utan cx och sq med) Här kanske greken vågar skjuta, men det är också möjligt att han låter bli. V0 sq:den springer nu heroiskt vidare mot friheten, dvs diagonalt mot Z2. Här är det möjligt att ha biter i gräset men det handlar egentligen bara om ett enda skott, dvs en 4-2, vilket i snitt resulterar i en 1MC vilket den klene italienaren faktiskt kan klara. (inte troligt men han kan) Kvar har vi då gruppen i X0. Om greken skjutit så är det naturligtvis bara att springa mot den hägrande kanten om inte så gäller samma problematik som för sq i V0. Fördelen är att här finns en ledare med möjlighet till rally. Om skottet faller så gör det antagligen det i Y1, vilket innebär att rallypoint blir skogen bredvid. Detta lämnar, efter adv, italienaren med följande: En grupp i X8, en ensam sq i U3, en 1/2 sq och ledare i Z2, en sq i AA3 och en sq och ledare Z0, då sq:en med viss sannolikhet drog på sig elden och bröt. Om nu italienaren haft lite flyt så har han klarat sig undan skador och har redan plockat ut gruppen i X0 vilket innebär att han måste få ut ytterligare 7p. Med de positioner som ovan beskrivits finns det en ganska god chans att klara detta. Det hela handlar mkt om att klara två 4-2:or. En första rundan och en andra. Taktiken italienaren måste leva efter är att tvinga greken att hålla sina skott till sista stund, för även om greken är överlägsen i eldkraft så har han inte så många skott att skjuta på den undflyende italienaren. Jag skulle uppskatta italienarens chanser till någonstans mellan 30 och 40%. Man kan säkert finslipa taktiken ytterligare, men överlag är det så jag skulle ha gjort. -_-

Link to comment
Share on other sites

Att flytta S3 till V2 innebär att han nåste bli CX, och därmed inte kan komma ut alls. Är det så mycket värt att hindra SFF från W4?

 

Ett problem med att vända uppåt med grabbarna i U5 är att deras väg inför sista löpningen lätt blockeras av W6. om italienarna stannar i W9 kan greken i w6 gå till y9 och verkligen vara ivägen.

 

Janusz

Link to comment
Share on other sites

Jag röstade och gav Italienarna 20 % chans att ta sig ut, men efter att ha studerat det lite närmare så tror jag inte längre att de har så stor chans. Det är alldeles för många if´s och but´s Italienarna måste få 100 % utdelning på alla DR. Får dom det så fixar dom det men annars inte.

 

Det finns ju alltid den där 1 FP som "alltid" lyckas sätta käppar i hjulet på den mest genomtänkta planen.

 

Det nya omdömet blir max 5 % chans att lyckas.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...